Kako pravilno koristiti klima uređaj

Kako pravilno koristiti klima uređaj

Danas će najtoplije biti u Vojvodini i u Podrinju, pa je u ovim područjima na snazi narandžasti meteo-alarm, a sutra će cela Srbija biti "narandžasta".

Topao vazduh stiže nam sa severa Afrike. Istovremeno, visok vazdušni pritisak obezbediće vedro nebo, ali će posle podne u Banatu, na istoku i jugu zemlje biti uslova za kratkotrajni pljusak.

Najviša dnevna temperatura – od 32 do 35°C.

Vreo će biti i petak, a nepogode koje se prognoziraju doneće prijatnije temperature za vikend. 


Kada uključiti klimu

Stručnjaci savetuju da u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Kada je reč o klima uređajima, njih ne treba koristiti dok temperatura ne pređe 30. podeljak. Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5-10°C niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu od 24 do 28 stepeni.

Treba podesiti obim ventilacije i klimatizacije na niže vrednosti protoka vazduha, a na unutrašnjim otvorima podesiti položaj žaluzina za usmeravanje vazduha tako da prisutne osobe nisu u struji vazdušnog toka.

Ukoliko se radi o centralnim sistemima za veštačku ventilaciju i klimatizaciju omogućiti podešavanje sa maksimumom udela svežeg vazduha.

Treba izbegavati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Savetuje se i uzimanje manjih, ali češćih obroka. Treba izbegavati hranu sa visokim sadržajem belančevina, piše RTS.

Kako se zaštititi od UV zračenja

Za danas je prognozirana i veoma visoka vrednost UV indeksa, što znači da se treba kloniti sunca. Ako već izlazite, potrebno je preduzeti odgovarajuće mere, poput nanošenja zaštitnog faktora, oblačenja u široku odeću svetle boje i nošenja šešira sa velikim obodom.

Zaštitni faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Niko nema što Srbin imade

    pre 318 dana i 13 minuta

    Mnogo bi bio zanimljiv suprotan članak. Kako najlakše uništiti klima uređaj, ili neki drugi uređaj. Imajući u vidu stvari koje razni ljudi rade, dati savete na šta je neki uređaj osetljiv i kako se uspešno, u najkraćem roku uništava.
    Ovakvi savetnio članci su već malo nezanimljivi, ne samo poptrošačima već i majstorima.
    Dakle, predlažem da radite i pišete onako kako to drugi ne rade.
    Čemu prepisivati tuđ članak i prevoditi, kada se može osmisliti jedinstven i neponovljiv.

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Ko rano rani hladan vazduh grabi?

    pre 318 dana i 9 minuta

    Dodatno, evo: "njih ne treba koristiti dok temperatura ne pređe 30"
    Kasno je onda. Ako ne ohladite prostor do 14h, kada je spoljna temp. ispod 32 stepena, posle klima NEĆE BITI U STANJU da to uradi.
    Efekat klime koja je projektovana da radi do max 38 stepeni, a njena moć razmene toplote opada sa svakim stepenom, odnosno, na spoljnih 23 ujutro hladi najbolje dok preko 30 stepeni nije u stanju da ubacuje hladan vazduh od 13-16 stepeni već vam ubacuje jedva 24... a kompresor se pali svaki čas.

    Oceni komentar:
    0
    5