Kako san utiče na zdravlje: Otkrića studije specijalista za spavanje

Kako san utiče na zdravlje: Otkrića studije specijalista za spavanje

Američki istraživači analizirali su rutinu spavanja i saznali koje prakse doprinose poboljšanju kvaliteta života i smanjuju rizik od nastanka zdravstvenih problema.

Odmor je jednako bitan kao i aktivnosti tokom dana, ističe studija vođena od strane specijalista za spavanje, prema izveštaju Croniste. Analiza je istraživala uticaj sna na zdravlje, naglašavajući važnost trajanja sna i vremena odlaska na spavanje za procese varenja, regulaciju težine i zdravlje srca.

Prema Akademiji za medicinu spavanja (AASM), odraslim osobama u dobi od 18 do 60 godina preporučuje se najmanje sedam sati sna, dok deci i starijima preko 60 godina treba devet sati. 

Osobe koje ne spavaju dovoljno često se suočavaju s negativnim posledicama, uključujući povećanje telesne težine, oslabljeni imunološki sistem, visok krvni pritisak, rizik od moždanog udara i dijabetes. Dovoljna količina sna pomaže u održavanju balansa hormona poput kortizola i melatonina, te poboljšava produktivnost i stabilizuje raspoloženje tokom narednog dana.

Iako preferencije i navike igraju ulogu, istraživanje objavljeno u European Heart Journal–Digital Health sugeriše da je spavanje između 22 i 23 časa najpovoljnije za zdravlje. Osobe koje spavaju pre ponoći imaju manji rizik od kardiovaskularnih problema. Studija takođe pokazuje da rad u noćnim smenama može povećati rizik od moždanog udara i problema sa varenjem, srcem, i težinom.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan