Kinom se orilo Užičko kolo

Kinom se orilo Užičko kolo

Tokom treće serije nastupa u Kini, najzapaženiji nastup Balkanopolis je imao ispred drevne Daming palate, na oduševljenje publike. Na velelepnoj bini širokoj preko 50 metara, naši momci su i ovog puta predstavili Srbiju i srpsku tradiciju na najlepši način. Pred sam nastup, dok su "zagrevali prste", Slobodan Trkulja i Uroš Teofilović iz Balkanopolisa, zagrejali su i atmosferu i začinili je nesvakidašnjom izvedbom "Užičkog kola".

Pored tradicionalnog srpskog kola, usledio je, na prvi pogled nespojiv miks roka - čuvene grupe AC/DC i dečije pesme - teme iz animiranog filma "Sunđer Bob Kockalone". 

Posle veoma zanimljive tonske probe, zvuk "moderne tradicije" – novog, uzbudljivog zvuka i žanra kojim Balkanopolis pomera granice proneo se ovom prelepom palatom, zaštićenom od strane UNESKO-a. Uz crveni tepih i ogromnu pažnju svih velikih medijskih kuća iz Kine, Trkulja je bio glavna zvezda prestižnog festivala Put Svile, a ukazana mu je i čast da na završnoj večeri bude i u ulozi voditelja ceremonije zatvaranja.


"Fej Long" odnosno "Leteći zmaj" kako Slobodana zovu u Kini, što se tamo smatra najvećim odrazom uvažavanja, jer je zmaj drevni simbol Kine, u ime Balkanopolis Centra za Modernu Tradiciju potpisao je memorandum o saradnji sa kineskim Međunarodnim Centrom za Kulturnu razmenu provincije Šansi i festivalom "Put Svile", koji je na taj način postao i sestrinski festival Kineskog festivala svetla u Srbiji.

Podsetimo, Kineski festival svetla traje do 25. februara i već 6. put obasjava Limanski park u Novom Sadu. Otvaranjem zvanično je obelžena proslava Kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

Od 2019. godine, kada je Trkulja inicirao zvaničnu proslavu Kineske Nove godine u Srbiji, uz podršku Vlade Republike Srbije i Kineske ambasade u Beogradu, do sada je kroz Kineski festival svetla u Novom Sadu i Beogradu prošlo više od 2 miliona posetilaca! Realizovano je preko hiljadu reportaža u srpskim i kineskim medijima i zabeleženo desetine miliona reakcija na društvenim mrežama i internetu. Festival su zvanično otvorili Slobodan Trkulja, gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić i ambasador NR Kine u Srbiji, Li Ming.

Još uvek imate priliku da posetite najveće izdanje Kineskog festivala svetla do sada uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije koje će biti postavljene do 25. februara. Ulaz i osmeh je besplatan za sve posetioce.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dax

    pre 68 dana i 3 sata

    Da se Trkulja i ovaj drugi zaposle u nekoj od kineskih firmi u Srbiji, da uživaju,a ne da duvaju u frule..

    Oceni komentar:
    1
    3
  • V.A.Laki

    pre 67 dana i 10 sati

    А, код нас се, већ, одавно у трговини 'ори' Козарачко коло, откако су се (веле)трговци ухватили за джепове и заиграли га !

    Oceni komentar:
    0
    1
  • Da...

    pre 67 dana i 9 sati

    Generalno, i sa državama je kao sa ljudima.
    Kad imaš novca, svi te vole i sve može.

    Oceni komentar:
    0
    0