KOMŠIJE ZA PRIMER: Limanci improvizovali letnji bioskop za najmlađe (FOTO)

KOMŠIJE ZA PRIMER: Limanci improvizovali letnji bioskop za najmlađe (FOTO)

Stanovnici Limana 2, tačnije dela poznatog kao Bronks, godinama neguju izuzetno dobre komšijske odnose. Oni su toliko uigrana ekipa da redovno organizuju najrazličitije moguće akcije i druženja. Od ideje do realizacije – sve je njihovo i autentično, a u organizaciji učestvuju svi, od najstarijih do najmlađih.

Pre nekoliko godina ove složne komšije došle su na ideju da klincima iz dvorišta u vrelim letnjim večerima prirede bioskop na otvorenom! Filmske večeri nastavili su da prave i ove sezone.

Ko god da prođe košarkaškim terenom ušuškanim između limanskih zgrada, ugledaće nesvakidašnju sliku: koš u koji su do malopre mališani ubacivali loptu pretvara se u improvizovano bioskopsko platno, a najmlađi Bronksovci (uzrasta od 3 do 12 godina) hrle da zauzmu što bolje mesto u polukrugu oko njega.


Jedan od komšija donosi projektor, crtani je već odabran i samo se čeka da padne prvi sumrak kako bi uživanje bilo što veće. Već pri uvodnoj špici, deca postaju mirna kao bubice, koncentrisano prateći radnju filma.

Za to vreme, roditelji i ostale komšije ih sa osmehom posmatraju sa obližnjih klupica, pijuckajući piće i neobavezno čavrljajući. U to vreme sa Dunava već dopire blaga svežina koja doprinosi da se svi prijatnije osećaju.


Inicijatori ove, ali i drugih komšijskih akcija u ovom delu Novog Sada, su, kako kažu, "starosedeoci". Družili su se u istom tom dvorištu kao deca, a potom se većinom razišli po drugim krajevima grada, da bi se kroz neko vreme, ponovo vratili baš ovde. Sada su mahom svi roditelji i uživaju u tome što njihova deca odrastaju na istom mestu.

– Oni se svi predivno druže. Ako jedno dete jede sladoled, dobiće ga svi. Kad prvi uveče krene kući, odlaze svi. Stariji paze mlađe, svi se igraju sa svima, nema odvajanja – s ponosom kaže jedna od mama.


Nema sumnje da su to naučili od svojih roditelja, koji čine pravi "klan" sa svojim komšijama i naviknuti su da se komšiji uvek nađu. Dokaz da se zaista dobro slažu su i ostale akcije koje organizuju: fudbalske turnire za male i velike, akcije čišćenja dvorišta i okoline, slavljenje rođendana uz tortu, pravljenje kotlića...


Druže se, usmeravaju mlade generacije na društveno korisne aktivnosti i na najlepši mogući način provode slobodno vreme – uz komšije, na koje su mnogi od nas zaboravili ili ih ni ne poznaju. Što je pohvalno, posebno vode računa da nakon svih druženja za sobom ostave besprekorno čisto dvorište.

Sudeći po simpatičnoj slici koju smo zatekli u ovom limanskom dvorištu, i mali i veliki stanovnici naselja Liman – Bronks pravi su ambasadori dobrih komšijskih odnosa!


Zabeležila:
Svetlana Bogićević

Oceni vest:
58
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • kultura

  pre 1706 dana i 10 sati

  Za svaku pohvalu!

  Oceni komentar:
  2
  5
 • John

  pre 1705 dana i 17 sati

  Skupe su karte za bioskop, moze to i na podu tako se uce prave vrednosti, bravo. Novi Sade humani grade

  Oceni komentar:
  2
  4