KON: Od uvođenja sistema nadzora za povratnike iz inostranstva evidentirano je 36 osoba sa simptomima korone

KON: Od uvođenja sistema nadzora za povratnike iz inostranstva evidentirano je 36 osoba sa simptomima korone

Prošla je cela nedelja od kada je Srbija počela da primenjuje mere posebnog nadzora za one koji su letovali u inostranstvu, tačnije u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Iako smo mi u fazi importovanja virusa iz tih zemalja sistem koji se po prvi put primenjuje u našoj zemlji dobro funkcioniše, rekao je za RTS epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Od kada je uveden sistem nadzora za ljude koji se vraćaju sa letovanja, pre svega iz susednih zemalja, evidentirano je 36 osoba sa simtomima kovida, kazao je on u Jutarnjem programu nacionalne televizije.

Od kada je uveden sistem nadzora za ljude koji se vraćaju sa letovanja, pre svega iz susednih zemalja, evidentirano je 36 osoba sa simtomima kovida – izjavio je epidemiolog i dodao:

Ovaj sistem se prvi put primenjuje u zemlji i najvažnije je da funkcioniše. Presek je rađen na 23.000 i do tada je registrovano 36 osoba sa simptomima korona virusa. Mi trenutno imamo import virusa, a od građana zavisi da li će se javiti u kovid ambulante, naravno ako imaju simptome. Niko ne može da zaustavi virus ali ovaj sistem je napravljen da ga uspori,  što smo za sada uspeli.

Prema njegovim rečima, nije bilo teških epidemioloških slika kod osoba kod kojih su registrovani simtomi kovida po povratku iz inostranstva. Uglavnom su to temperatura praćena kašljem, gubitak ukusa i mirisa.

– Virus i dalje ima visok potencijal prenosa i nikako ne smemo da se opustimo, posebno imajući u vidu epidemiološku situaciju u okolnim zemljama – naglasio je Kon i napomenuo da neće biti karantina klasičnog tipa već da ono što se sprovodi je da kontakti idu u samoizolaciju.

Kazao je da se mere neće pooštravati, ali da treba pooštriti kontrolu sprovođenja mera jer je važno da "produžimo ovu prihvatljivu situaciju i tokom oktobra kako bi sproveli vakcinaciju protiv gripa". 

Šta je dr Predrag Kon rekao o situaciji u školama i o naglom pogoršanju epidemiološke situacije u zemljama regiona i Evrope, pročitajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan