KON: Stariji od 65 godina lično će morati da procenjuju koliki je rizik izlaska iz kuće

KON: Stariji od 65 godina lično će morati da procenjuju koliki je rizik izlaska iz kuće

"Nakon ukidanja vanrednog stanja, zamisao je da stariji od 65 godina sami procenjuju rizik na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji koji će i dalje redovno biti dostupni".

To je za Nova.rs izjavio član Kriznog štaba za suzbijaje korona virusa dr Predrag Kon, te dodao da će se penzionerima i dalje preporučivati da ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično.

– Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi – rekao je Kon za "Novu".

On je naveo da će maske biti obavezne u gradskom prevozu, a preporučene za sve zatvorene prostore, poput  marketa. Na snazi ostaje i socijalna distanca od dva metra.

I karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana je i dalje je na snazi, ali takve odluke će se razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i merama.

– Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 sata rekao je Kon.

Sagovornik portala Nova.rs je, ipak, nagovestio da ne očekuje masovne letove i dolaske u Srbiju, sve dok se mere i protok ljudi ne usklade na međunarodnom nivou.

– Sve to će se menjati i zaviće od toga koliko je virus u cirkulaciji. Ne zavisi samo od toga kako je kod nas, nego kako je i u zemlji iz koje dolazite. Svakako da će za nekog ko dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je još uvek veliko prenošenje virusa, neophodnost kontrole biti veća. Zato je i bitno da se u budućnosti odrađujemo prema svakoj zemlji posebno – rekao je Kon.

On je dodao da još nema globalnog odgovora na pitanje putnika iz međunarodnog saobraćaja i ističe da je to važna tema za budućnost.

– Neke zemlje omogućavaju testiranje i na licu mesta sa relativo kratkim rokom za dobijanje rezultata testa i to je mogućnost –  izjavio je Kon za Nova.rs.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan