Kulturno nasleđe na platnu: Likovna izložba u Muzeju Tamburica festa

Kulturno nasleđe na platnu: Likovna izložba u Muzeju Tamburica festa

Izložba slika, nastalih na tradicionalnoj, 16. po redu likovnoj koloniji "Tamburica fest 2023", na temu Etnomuzikologija i likovnost a u selekciji dr Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije Matice srpske, otvorena je u Muzeju Tamburica festa.

Predstavljeno je 13 novih radova koji su dopunili fundus "tamburaške galerije", pa sada broji 172 dela umetnika iz zemlje i inostranstva, navode u saopštenju.

Jedinstveni prikaz likovnog stvaralaštva otvorili su dr Jovan Pejčić, osnivač najboljeg festivala etno muzike u Evropi i dr Danilo Vuksanović, selektor. 

Šesnaesti saziv Likovne kolonije "Tamburica festa" činili su Goran Vuksanović iz Trebinja, Vicko Buktenica sa Šolte, Vlado Njaradi iz Vrbasa, Uglješa Colić i Jovana Popović iz Sremskih Кarlovaca i Miloš Vujanović, Milena Cvetković, Sonja Boruš, Stanko Rodić, Dušan Savković Dukati i Milenko Jović iz Novog Sada. Oni su potvrdili da su plemneniti zvuci tambure veoma pogodni za brojne interpretacije i likovne komentare. Stare note i stihovi upućuju slikare na emotivne statuse i karakteristične narative, nakon čega nastaju dela nadahnuta kulturnim nasleđem naročite vrednosti – istakao je dr Vuksanović.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan