"Mala škola oralnog zdravlja" za dostojanstveniji život u Velikom ritu

"Mala škola oralnog zdravlja" za dostojanstveniji život u Velikom ritu

U okviru sprovođenja projekta "Mala škola oralnog zdravlja" Služba stomatološke zdravstvene zaštite i Služba patronaže Doma zdravlja "Novi Sad” će 18. i 24. jula 2019. godine od 9 do 11 časova posetiti naselje Veliki Rit u kojem pretežno živi romska populacija.

Kako se navodi u saopštenju novosadskog Doma zdravlja, stanovništvo u naselju živi ispod standarda dostojanstvenog života. Higijenski uslovi su loši, a socio-ekonomski poražavajući. Oko 20% stanovnika nema zdravstveno osiguranje.

– Kako se stanovništvo zbog loših materijalnih uslova ne odaziva na preventivne aktivnosti koje se organizuju u cilju promovisanja zdravih stilova života van naselja u kojem žive, organizovali smo edukaciju u ovom naselju – kažu u Domu zdravlja "Novi Sad", dodajući da projekat podrazumeva edukaciju romske populacije za primenu svih najefikasnijih preventivnih i profilaktičkih mera i sredstava za sprečavanje oboljenja usta i zuba.


– Primena ovih mera može značajno doprineti očuvanju zdravlja usta i zuba i sprečiti nastanak njihovih komplikacija. Upoznaćemo stanovništvo sa značajem oralne higijene, načinom nastanka karijesa, faktorima koji deluju protektivno i rizično, a nakon toga na modelu bi demonstrirali i provežbavali pravilnu tehniku pranja zuba uz podelu zdravstveno-vaspitnog štampanog materijala kao i poklon paketa za održavanje oralne higijene –
navodi se u saopštenju. 

Prva radionica, najavljena za 18. jul, nazvana je "Zdrave navike – zdravi zubi, i posvećena je deci uzrasta do 7 godina i njihovim roditeljima, a druga, planirana za 24. jul, nazvana je "Stomatolog je moj drug", i predviđena je za decu od 7 do 15 godina.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan