MEDICINSKI FAKULTET: Petnaest godina Katedre za zdravstvenu negu

MEDICINSKI FAKULTET: Petnaest godina Katedre za zdravstvenu negu

U odnosu na 2003. kada je imala samo jednog asistenta, danas sa budućim visoko obrazovanim medicinskim sestrama radi deset nastavnika, osam asistenata i dva vanredna profesora.

Katedra za zdravstvenu negu na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu proslavila je 15 godina postojanja, a prigodna svečanost organizovana je u Rektoratu Univerziteta.

Osnovno akademsko obrazovanje u proteklih 15 godina na njoj je steklo 389 studentkinja i studenata, na strukovnim 99,  88  zaradilo je zvanje mastera, a osmoro su doktori nauka.

- Još uvek medicinske sestre sa visokim obrazovanjem nisu našle pravo mesto u sistemu zdravstva, neke su prolazile težak put, neke ga još prolaze, a neke su zaista vrlo poštovane u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i, naravno, u inostranstvu – rekla je prof. dr Dragana Milutinović, šefica Katedra za zdravstvenu negu.

Sestrama je potrebno visoko obrazovanje, smatra profesorka Milutinović i napominje da to nalažu i direktive Evropske unije, a Zakon o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, trebalo bi da poboljša njihov položaj u sistemu. Za sada im je diploma više vrednovana u prosveti, nego u zdravstvu, prenosi Radio televizija Vojvodine.

- Kada završim 4 godine studija mogu da budem i profesor, kako u medicinskoj školi, tako i na medicinskom fakultetu, a mogu da radim i u zdravstvu. Tako da sam spojila dva u jednom i smatram da sam dobru odluku donela, da će biti uspešno – kazala je Jovana Trkulja, studentkinja zdravstvene nege.

Studentkinje i studenti zdravstvene nege koji se obrazuju od 2014. godine po redefinisanom i akreditovanom programu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, stiču zvanje "Diplomirana medicinska sestra".

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad novorođenčad betanija Isključenje struje novosadsko porodilište zodijak pošte srbije servisne informacije novi sad bez vode elektrovojvodina horoskop isključenje vode sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe Republički hidrometeorološki zavod novosađani dnevni horoskop štrajk poštara vremenska prognoza skupština grada novog sada bez struje jkp lisje isključenja struje horoskopski znaci Dom zdravlja Novi Sad