Međunarodni dan muškaraca, patrijarhat ugrožava i muški pol

Međunarodni dan muškaraca, patrijarhat ugrožava i muški pol

Svakog 19. novembra već 23 godine obeležava se Međunarodni dan muškaraca.

Ove godine, posvećen je mentalnom zdravlju muškaraca i obeležava se pod sloganom "Bez samoubistava muškaraca" (Zero male suicid). Dve inicijative "Ne posmatraj reaguj" i "Za tebe" zajednički apeluju na sve muškarce da ne ćute i da se uvek obrate za pomoć.

Poslednjih godina, broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava je tri do četiri puta veći u odnosu na žene. Ujedno je veća verovatnoća da će muškarci pribeći alkoholu da bi se izborili sa životnim izazovima, kao i da će umreti od posledica zloupotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci.



Nažalost, zaboravlja se da patrijarhat, pored žena, ugrožava i muškarce. On od njih traži da budu "jaki", da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju. Takvi zahtevi stvaraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju njihovo mentalno zdravlje. Naša kultura je neprijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije i izlaze iz "muške kutije", posebno ako se te emocije percipiraju kao "meke" ili "slabe" – navodi se u saopštenju.

Posebna tema su samoubistva muškaraca prilikom femicida. Do novembra 2022. godine dogodilo se 25 femicida, od toga osam samoubistava ubice i šest pokušaja samoubistava. U 2021. dogodilo se 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice. Ovim slučajevima se kao društvo skoro pa i ne bavimo.

Iako je u poslednjih 30 godina zabeležen značajan razvoj sistema podrške i zaštite mentalnog zdravlja, svetska statistika pokazuje da mu muškarci ne pristupaju u dovoljnoj meri. Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, 1 od 10 muškaraca doživljava anksioznost ili depresiju, ali ih manje od polovine traži pomoć. Umesto pomoći oni biraju ćutanje, često na sopstvenu štetu. Srbija u tome nije izuzetak.



U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu, nasilju i patrijarhatu. Moramo se boriti protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga. Potrebno nam je kontinuirano obrazovanje i vaspitanje za rodnu ravnoporavnost. Zbog toga je važno da se u školama o tome stalno govori. Zajedno stvarajmo pozitivne muške uzore. Pripremajmo nove generacije muškaraca za Srbiju i svet u kojoj su žene I muškarci ravnopravni. Međunarodni dan muškaraca je prilika za sve ljude dobre volje da pohvale napore i doprinos muškaraca u kreiranju dobrog društva za sve. Pozovite danas muškarce u svojoj okolini na razgovor, pitajte ih kako su i pružite im podršku – stoji u saopštenju.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Međunarodni dan leptira

    pre 165 dana i 8 sati

    Obavezno ću da slavim sve što mi duboka država zapovedi i za šta me dresira.

    Oceni komentar:
    1
    5
  • Bora

    pre 164 dana i 9 sati

    Hajde stvarno ste preterali! Patrijarh se ne komentariše. Ne možete ga gledati kao gradjansku ličnost. Hoćete sad da komentarišete i Isusovo učenje? Baš ste zluradi. Patrijarh iznosi stav crkve-ostaju nam dve mogućnosti-ili sledimo to ili odbacujemo veru i postajemo ateisti. A vi kao deca koja se svadjaju. Znam da ovo nećete objaviti iako sam pisao bez ikakve zle namere. BOG MI JE SVEDOK!

    Oceni komentar:
    1
    0
  • Grešiš sinko, ovaj, mnogo grešiš

    pre 164 dana i 8 sati

    Popio si previše piva, Boro. Ajd sad lepo, natenane, pročitaj članak.
    Pa mi reci gde se uopšte pominje Crkva, i to koja, i Patrijarh koji pripada SPC, koja se čak ni skraćenicom ne pominje.
    Pominju se samo povećana samoubistva muškaraca, jerbo su žene ostavrile svoja prava i uživaju sve u šesnaest!
    Pa tim povodom pomenuše zloglasni patrijarhat, u kome žene nisu bile toliko tučene i silovane kao danas, kada, kao vlada Matrijarhat.
    No, sve što napisah je suviše složeno za pivski mozak.

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Goran

    pre 60 dana i 15 sati

    Сатанистичка либерашка посла. Патријархат је природан и најбољи систем уређења друштва. За овакав драстичан пораст самоубиства је крива наопака либерална тоталитарна идеологија која уништава и обесмишљава и понижава човека и своди га на роба. Појма ви немате.

    Oceni komentar:
    0
    1