Menja se Statut, Novi Sad više neće imati gradske opštine

Menja se Statut, Novi Sad više neće imati gradske opštine

Gradsko veće objavilo je na zvaničnoj internet prezentaciji da je Javna rasprava o Nacrtu Statuta Grada Novog Sada otvorena do 22. decembra...

Značajna izmena koju donosi novi najviši pravni akt Grada je da se posle 16 godina postojanja samo na papiru, ukidaju Gradske opštine.

Opštine Novi Sad i Petrovaradin su ustanovljene polovinom 2002. godine kako bi Novi Sad dobio status Grada po tadašnjim zakonskim propisima, međutim one nikada nisu počele da fukcionišu. Nikada nije objašnjeno zbog čega je izbegavano njihovo uspostavljanje i to je pitanje na koje su lokalne vlasti sve vreme izbegavale da odgovore, prenosi portal 021.rs.

Predloženim izmenama Statuta uvešće se i novine koje bi trebalo da omoguće veće učešće građana u donošenju odluka, kao što je detaljnija primena javne rasprave i javnih saslušanja u postupku donošenja odluka. Kako je navedeno, postupak javnog saslušanja će biti dodatno uređen posebnim propisima, ali bi u osnovi trebalo da omogući da građani uzmu aktivno učešće u raspravi prilikom donošenja odluka i predloga.

Takođe, mnogo detaljnije se u odnosu na raniji period definiše javna rasprava koja se sada širi na skoro sve gradske propise i traje 15 dana.

Posebna novina je što će Grad biti dužan da na internet prezentaciji obavesti javnost da je otpočeo pripremu nekog propisa, tako da bi javnost mogla odmah da se uključi. Ukoliko se i ne zakaže javna rasprava, prema predlogu Statuta to će moći da zatraži 100 građana. O tome da li će se rasprava održati na kraju će odlučivati nadležni organ

Predloženo je i smanjenje broja potpisa potrebnih za građansku inicijativu – sa 10 odsto populacije na pet odsto birača, a uvodi se i mogućnost slanja peticije lokalnim organima, kao i pravo na pritužbu koji predviđa rok od 30 dana da vlast odgovori na nju.

Statut se menja posle deset godina jer je u međuvremenu izmenjen niz zakona. Nacrt dokumenta dostupan je na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada.

Kako je u programu Javne rasprave navedeno, primedbe, mišljenja, predlozi i sugestije mogu se dostaviti putem mejla , a javni sastanak sa svim zainteresovanima zakazan je  20. decembra u Velikoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2, sa početkom u 16 časova.

Kompletan tekst može se pronaći na portalu 021.rs.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan