Na današnji dan srušen Most slobode u Novom Sadu

Na današnji dan srušen Most slobode u Novom Sadu

Trećeg aprila 1999. godine, u NATO bombardovanju Jugoslavije srušen je Most slobode u Novom Sadu. Prema zvaničnim podacima, niko nije poginuo, iako se u momentu rušenja preko mosta obavljao saobraćaj.

Ljudima koji su završili u Dunavu u pomoć su pritekli ribari sa čamcima, a rušenjem tog mosta stanovnici sremske strane ostali su bez pijaće vode.

April '99. otvorio je tri velike rane na srcu Novog Sada. NATO bombe najpre su 1. aprila u Dunav poslale Varadinski, dva dana kasnije Most slobode, a 26. aprila i Žeželjev most. Tog 3. aprila, kao i danas, istim biciklom Kristian Lotrean uputio se na sremsku stranu grada.

- Iz veslačkog kluba "Danubis" vraćao sam se kući i zatekao sam se pri kraju mosta. Na nekoliko metara od mene ploča se spustila i nisam mogao dalje - seća se Kristian Lotrean.

Njemu kako RTV prenosi kao i nekolicini drugih koji su se tada našli na mostu, pomogao je pokojni Velimir Teodorović, Velja Ribar, prevozeći ih čamcem na obalu.

- Kada smo već ušli u čamac, udarila je druga raketa u drugi pilon, koji je ostao da stoji, uz ogroman prasak. Naravno, bilo je panike. Sagnuli smo se i gledali da preživimo do Štranda. Velja nas je tamo odvezao i bila je to opšta histerija. Malo smo se grlili i zatim je svako na svoju stranu pobegao -  nastavlja Kristian Lotrean.

Redom kojim su rušeni, novosadski mostovi su i obnavljani. Najpre je, kako prenosi RTV, otvoren Varadinski, septembra 2000. godine, potom Most slobode, u oktobru 2005, a za koji dan trebalo bi da bude uspostavljen železnički saobraćaj preko novog mosta na mestu nekadašnjeg Žeželjevog.

Opširnije o ovoj temi možete videti ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Branka

  pre 2071 dan i 22 sata

  Zato sam ja bila ( i Jos uvek jesam) za da novi most dobije ime Velje Ribara.

  Oceni komentar:
  0
  1