NAJPOVOLJNIJE ZA STUDENTE:  Smeštaj i neograničen internet u domu za 1.800 dinara

NAJPOVOLJNIJE ZA STUDENTE: Smeštaj i neograničen internet u domu za 1.800 dinara

Bliži se septembar – za studente period ispitnih rokova, ali i potrage za smeštajem. Usled visokih cena stanova za izdavanje, studenti uče vredno kako bi ostvarili pravo na boravak u domu, a konkurs za brucoše uskoro počinje.

Konkurs za smeštaj u Studentskom centru za brucoše počinje 2. i trajaće do 16. septembra. U osam domova u Novom Sadu, obezbeđena su mesta za 2.713 studenata, ipak, veliki broj ostane ''ispod crte''.

Steva Lazarević, pomoćnik direktora Studentskog centra Novi Sad, za RTV, kaže:

Negde trećina onih koji su konkurisali u principu ostvari mogućnost da živi u Studentskom centru koji ipak ima mnogo pogodnosti, a naročito za roditelje...Kod nas je smeštaj u domovima 2. kategorije 1.800 dinara. 

Za taj novac studenti imaju neograničen pristup internetu, kao i prijatan prostor za učenje. Studenti koji više nemaju pravo na boravak u domu, u potrazi su za stanom. Visoke cene kirija, predstavljaju veliki problem.

Mislim da su cene izuzetno visoke i pogotovo za nas studente koji nemamo primanja, tako da mislim da bi na tome trebalo poraditi u narednom periodu, to je jedan od uzroka što naši studenti idu na stranu, a ne ostaju u zemlji – kaže Katarina Ćoćić , studentkinja.

 


Ranije se garsonjera mogla iznajmiti za 120 evra na mesečnom nivou, međutim, ove godine, cene nekretnina su skočile i prilikom kupovine i prilikom iznajmljivanja.

Eleonora Vasović iz Agencije za nekretnine ističe:

– Studenti uglavnom traže garsonjere, znači manje stanove i zbog troškova i zbog samog zakupa. Naravno tih garsonjera nema neograničeno u Novom Sadu. Neka cena ide od 140 na periferiji, pa do 180 pa i 200 evra u centru grada.

Sve teže je pronaći mali stan po prihvatljivoj ceni za studenta.

Priliv stanovništva svakako utiče na cene, a u poslednje vreme u Novom Sadu, specifičan je dolazak ljudi koji se bave IT sektorom i koji traže skuplje i bolje opremljene stanove.

Još jedan razlog za nestašicu malih stanova jeste iznajmljivanje stana na dan, stanodavci kažu da na taj način mogu za nekoliko dana da zarade prosečnu mesečnu kiriju.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan