NAJZDRAVIJI SASTOJCI ZA SENDVIČ: Nikako margarin i salama, tvrdi nutricionistkinja

NAJZDRAVIJI SASTOJCI ZA SENDVIČ: Nikako margarin i salama, tvrdi nutricionistkinja

Pogledajte od čega treba da se sastoji najzdraviji sendivič.

Sendvič datira još iz 18. veka, pa čak i ranije. Kroz istoriju je menjao sastojke, ukuse i upotrebu. Danas, u 21. veku imamo toliko različitih vrsta sendviča, jedemo ih za doručak, večeru, užinu na poslu. U moru različitih namirnica koje možemo u njega da stavimo, nutricionistkinja Milena Radomirović za RTS “Ordinaciju” otkriva najzdravije opcije, prenosi Mondo.rs.

Stariji čitaoci se dobro sećaju dva parčeta hleba, aleve paprike i svinjske masti između. Milena dodaje da je svinjska mast "proterana" iz naših kuhinja, ali se polako vraća. Dodaje da posle ribljeg ulja, svinjska mast je najbogatija vitaminom D koji je važan za preneciju osteoporoze i za jačanje imuniteta.

Sendvič za svinjskom mašću i alevom paprikom preporučljiv je za doručak. Ali, nikako svaki dan. Svinjska mast ima svoje benefite, ali umereno – objasnila je nutricionistkinja. Dodaje da je mnogo zdravije za sendvič da izaberemo hleb od integralnog zrna, da to bude namaz poput putera, ili posna varijanta – humus, namaz od susama, ajvar. Zatim, mnogo je bolje domaće suvo meso od parizera i salame. I za kraj, jako je važno dosta salate.


Nezdravi dodaci za sendvič

Na prvom mestu margarin nikako ne treba stavljati u sendvič! Zašto? Veliki broj margarina na tržištu sadrži trans masti, koje su poznate kao izazivači sistemske upale, a dugotrajni upalni procesi u telu su veoma štetni. Takođe, nutricionistkinja preporučije izbegavanje i majoneza.


Zdravi dodaci

Kao zdrav dodatak, Milena je preporučila celer, koji je bogat vlaknima i antioksidans za organizam. Takođe, zelena salata i rotkvice su uvek dobrodošle.

Oceni vest:
9
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Draga Saveta

    pre 23 dana i 23 sata

    To će da vas spasi.

    Oceni komentar:
    0
    2