NAŠA TEMA: Kako žive Rusi u Novom Sadu

NAŠA TEMA: Kako žive Rusi u Novom Sadu

Srpski i ruski narod imaju mnogo toga zajedničkog – sličnu kulturu i jezik, običaje i kuhinju, ali pre svega imaju zajedničku veru koja umnogome pomaže da se ove dve zemlje povežu i uspostave prisne veze.

Svedoci smo da su Rusi u našem gradu prisutni već nekoliko decenija unazad, ali i da je ova pojava u ekspanziji od kako je ruski Gazprom kupio NIS, sada već najveću rusku kompaniju kod nas.

Veliki broj Rusa stigao je od tada u Novi Sad zbog zaposlenja u ovoj kompaniji, a tim povodom sa suprugom je došao i Aljoša koji je po zanimanju pravnik. Oni su iznajmili stan na Limanu i, kako ističe, zadovoljni su životom ovde.

- Novi Sad je lep grad. Manji je od Moskve iz koje dolazim, ali mi to ne smeta. Naprotiv, predstavlja osveženje za mene – kaže Aljoša

Na pitanje zbog čega se odlučio da dođe u Novi Sad i da li mu nedostaje domovina, odgovorio nam je da je u tom trenutku ovo bila najbolja opcija za njega u vezi sa zaposlenjem, kao i da mu ne nedostaje jer nekoliko puta godišnje ide u posetu roditeljima.Slavko
je u Novi Sad došao iz drugog razloga. Kako priča za naš portal, tražio je promenu posle razvoda. Iskren je i kaže da je i niska cena nekretnina umnogome doprinela ovoj odluci. Bivšoj supruzi je ostavio stan, pazario je kuću na periferiji i preselio se u naš grad.

- Kupio sam kuću za ušteđevinu koju sam imao i došao da živim ovde. Srećna okolnost je ta što posedujem sopstvenu firmu koja posluje putem interneta, te mi nije bio problem da se odlučim na ovaj korak – navodi Slavko.

Kako tvrdi, dopada mu se život u Novom Sadu, a ponajviše mu se sviđa mir koji vlada u njegovom naselju, kao i činjenica da prvi put u životu ima ono što želi – baštu u kojoj gaji povrće.


Elena
je u Novi Sad došla pre dvanaest godina iz sasvim ličnih razloga – upoznala je sadašnjeg supruga na jednom njegovom putovanju i, nakon kratke veze, odlučili su da se venčaju, a ona da se doseli u Srbiju.

- Prvo dugo nisam radila. Sedela sam kod kuće, učila jezik i brinula se o našem sinu. Posao sam dobila tek pre dve godine, i to u struci, baš u pravo vreme kada je dete odraslo – kaže Elena.

Novi Sad je prelep, priča nam. Ističe da se sada već toliko odomaćila da više ne može da zamisli kako bi njen život izgledao kada bi se vratila natrag, mada joj domovina ponekad nedostaje.

- Volim svoj posao, porodica mi je ovde i uopšte ne razmatram mogućnost života van Novog Sada – završava naša sagovornica.


Valerij
je odlučio da se preseli u Sremsku Kamenicu jer je Moskva, kako kaže, postala grad mladih, sa prebrzim ritmom života.

- Meni i supruzi se, kao penzionerima, dopala Sremaska Kamenica zbog mirnoće, a Novi Sad jer je Dunav prelep i vazduh čist – iskren je Valerij.

Svi naši sagovornici ističu i da su u dobrim odnosima sa komšijama i sugrađanima i da su kod njih uglavnom nailazili na dobar prijem, te da se retko dešavaju konflikti.

Ono na šta se Rusi sa kojima smo pričali pomalo žale, jeste jezička barijera, ali je uz malo truda ipak prelaze. No, većina njih je spomenula da se i bez učenja jezika nekako sporazumeva sa meštanima u vezi najosnovnijih stvari.


OD BILINGVALNE NASTAVE DO RUSKIH SLATKIŠA: Prema poslednjem popisu iz 2016. godine, u Novom Sadu ima nešto više od tri stotine Rusa, a nezvanično ih ima mnogo više. Shodno tome, još 2014. godine u osnovnoj školi" Jovan Popović" otvoreno je bilingvalno rusko-srpsko odeljenje, koje omogućava školovanje ruskoj deci čiji roditelji žive i rade u Novom Sadu.


Takođe, grad Novi Sad je pobratim s ruskim Nižnjim Novgorodom, a jedna od manifestacija koja se organizuje kod nas svake godine jesu "Dani ruske kulture". Dalje, ruske konditorske proizvode možete kupiti na svakoj Gazpromovoj pumpi, a ako poželite da savladate ovaj melodični jezik i steknete međunarodno priznate diplome, možete pokucati na vrata Ruskog centra Zmaj Jovine Gimnazije.

 
Tekst: Marija Bjelica

Oceni vest:
11
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 1655 dana i 14 sati

  isto tako ruski izrabljivaci urnisu nase radnike u Nis-u i ostalim preduzecima. Gori su od zapadnjaka duplo! toliko o velikoj ljubavi Rusa

  Oceni komentar:
  7
  19
 • Nenad

  pre 1654 dana i 19 sati

  @Milos - nase radnike ne postuje ni nasa drzava, zasto bi neki stranci?

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Sale-NS

  pre 93 dana i 22 sata

  E-Gimnazija omogucava povoljno skolovanje za ucenike iz Rusije:

  https://www.e-gimnazija.org/za-ucenike-iz-rusije/

  Oceni komentar:
  0
  0