NBS: Kako podići novac s računa ukoliko ste oboleli od korona virusa

NBS: Kako podići novac s računa ukoliko ste oboleli od korona virusa

Narodna banka Srbije donela je Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih tekućih računa korisnika platnih usluga i pružanja usluge novčane doznake, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, saopšteno je danas iz NBS.

Ovom instrukcijom određenim kategorijama korisnika platnih usluga omogućeno je da zahtevaju isplatu novca i na osnovu jednokratnog punomoćja koje ne mora biti overeno kod javnog beležnika, a koje bi banci podnelo ovlašćeno lice, uz obavezu stavljanja na uvid originalnih važećih ličnih dokumenata i lica koje je izdalo punomoćje, i lica koje je tim punomoćjem ovlašćeno da zahteva isplatu s računa, piše "Telegraf biznis". 

Na ovaj način banke su dužne da omoguće isplatu s računa korisniku koji je navršio 55 ili više godina života, ili je u pitanju lice kome se pružaju usluge smeštaja za odrasle. Ova instrukcija se odnosi i na lica koja su radi lečenja smeštana u zdravstvenu ustanovu, ili su u pitanju lica kojima je oduzeta poslovna sposobnost. Takođe se odnosi i na osobe koje su lišene slobode, ili na lica kojima nije izdata platna kartica.

Za ostale kategorije korisnika, banka, ako tako sama opredeli, može u skladu sa sopstvenom procenom rizika od zloupotreba i prevarnih radnji primeniti odredbe ove instrukcije i u drugim slučajevima kada proceni da je to posebno opravdano.

Na ovaj način može se isplatiti najviše 100.000 dinara mesečno, odnosno iznos efektivnog stranog novca u toj protivrednosti. U taj iznos se ne uračunava novac koji se isplaćuje s računa korisnika po osnovu penzije, kao ni novac koji je na tekući račun korisnika prenet po osnovu drugih davanja javnih sredstava, recimo naknada za slučaj nezaposlenosti, kao i dečji dodatak, prenosi "Telegraf biznis". 

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan