"Nedelja sećanja i zajedništva" u svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja

"Nedelja sećanja i zajedništva" u svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja

Vlada Republike Srbije donela je odluku o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Radna grupa je predložila organizovanje Nedelje sećanja i zajedništva u svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja, piše Blic.

Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u beogradskoj školi, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima. Cilj Nedelje sećanja i zajedništva je odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici, kao i razvoj vrednosti, veština, znanja i kritičkog razmišljanja kod učenika, potrebnih za život u savremenom društvu, kroz realizaciju aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga – navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete koji je stigao na adrese osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

U dopisu je istaknuto da će "Nedelja sećanja i zajedništva" od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

U Nedelji sećanja i zajedništva u školskoj zajednici mogu da se afirmišu postojeće aktivnosti, da se razvijaju i izvedu nove:

• tematske priredbe sa obuhvatom više uzrasnih grupa učenika
• različite radionice ili literarni/likovni konkursi u kojima učenici mogu da izražavaju svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje ili dramske predstave
• organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti
• humanitarna izložba kreativnih produkata
• humanitarni koncert
• prikupljanje garderobe, školskog pribora i kniga za ustanove i organizacije koje pomažu deci
• akcije kou su usmerene na očuvanje prirode i životne sredine

Sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mora da smo izgradili veliko zajedništvo?

    pre 13 dana i 15 sati

    To zajedništvo koje je imala Jugoslavija, vi ne možete ni silom ni treninzima uterati.
    Kao što smo imali priliku da vidimo na RTS2, Jugoslavija je JAT-om besplatno lečila učenike sa plućnim problemima letovima od 20 minuta na 3000m iznad Beograda.
    Dok Srbi, sad kad su svoji na svome, naplaćuju detencetu sve. Od kad dobije prve cipele, pa preko udžbenika do otimačine na ekskurzijama, koje JEDINO radi otimačine i služe.
    Ne postoji nikakva kontrola interneta ni uticaja na decu.
    Ali, kome ja pričam?

    Oceni komentar:
    0
    1