Nemci vraćaju naše građane sa granice bez obzira na PCR test

Nemci vraćaju naše građane sa granice bez obzira na PCR test

Srbi u Nemačku ne mogu da uđu ni uz negativan PCR test! Na zvaničnom sajtu Ambasade Nemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako.

Ulazak u Nemačku za državljane Srbije zavisi isključivo od dobre volje i procene službenika na pasoškoj kontroli. Ovakvu rigoroznu kontrolu ulaska naših državljana nemačke vlasti pravdaju epidemijom korone i pojavom mutiranog, još opasnijeg soja virusa.

 Zato, ako planirate da idete u Nemačku kod dece, unuka ili rodbine, budite oprezni jer rizikujete da budete vraćeni sa pasoške kontrole istim avionom nazad za Srbiju.

Upravo ovakvu neprijatnost doživela je prekjuče starija Beograđanka (ime poznato redakciji Blica) iako je imala svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u Nemačku. Zbog odluke policajca ona nije mogla da pređe granicu i da vidi svog sina i snaju, ali i tek rođenog unuka.

– Nemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na njihovoj granici a nemaju boravak u toj zemlji! Išla sam za Berlin "Er Srbijom" i na pasoškoj kontroli dala svu potrebnu dokumentaciju. Imala sam sve što piše na sajtu ambasade da je potrebno – regularan pasoš, negativan PCR test, star manje od 48 sati, pozivno pismo od sina da idem kod njega u posetu, jer je dobio sina, kao i povratnu avio-kartu. Međutim, policajac na šalteru mi je odmah rekao da ne mogu da uđem u Nemačku i lupio mi pečat u pasošu koji označava deportaciju zbog Kovida-19. Zašto i zbog čega je to odlučio nije mi rečeno. Nisam imala izbora, morala sam nazad kući, odmah istim avionom - ispričala je sagovornica. 

Ko može u Nemačku:
nemački državljani, državljani Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške ili Islanda, državljani Srbije sa dozvolom boravka, supružnici, registrovani partneri, maloletna deca i roditelji maloletne dece, punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre, bake i deke, nevenčani parovi, hitna službena putovanja, službena putovanja radi posete sajmu, predavači ili učesnici kongresa, oni sa ubedljivim medicinskim razlozima.

U Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) potvrdili su za Informer da odluku o ulasku u Nemačku donose granični policajci!

– Državljani Srbije u vreme epidemije bez vize mogu putovati u Nemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Nemačke. I to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri… Prilikom prelaska granice putnici moraju pokazati dokaze o neophodnosti putovanja, a konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi službenik granične policije - kažu u MSP.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan