Nestašica kovanog novca, NBS u utorak pušta sitne apoene u opticaj

Nestašica kovanog novca, NBS u utorak pušta sitne apoene u opticaj

Narodna banka Srbije (NBS) pustiće u utorak, 31. januara u opticaj kovani novac u apoenima od jedan, dva i pet dinara sa oznakom godine kovanja 2023. godine.

To bi trebalo da ublaži nestašicu koja je prethodnih meseci nastala zbog nedostaka kovanica, pre svega u većim iznosima od 10 i 20 dinara.

Iz jedne kompanije koja postavlja samouslužne "kafiće" preporučili su korisnicima da uplaćuju tačan iznos, jer postoji mogućnost da im automat ne vrati ostatak novca.

Naveli su da je na teritoriji Srbije došlo do nestašice i otežanog snabdevanja kovanicama od pet, 10 i 20 dinara, piše Mondo.

Problem je, što Narodna banka Srbije već skoro 10 godina ne pušta u opticaj nove kovanice od 10 i 20 dinara, pa je njihova količina ograničena, što povećava potražnju za kovanim novcem u manjim apoenima. Upravo će tu količinu NBS nadoknaditi puštanjem novih apoena kovanog novca od jedan, dva i pet dinara.

U centralnoj banci kažu da se ni ovog puta nisu odlučili za kovanje novca u apoenima od 10 i 20 dinara jer im se to ne isplati zbog cena metala.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Smešna odluka

    pre 445 dana i 16 sati

    Kome to treba, da dere novčanik?
    Ništa se više ne može za to kupiti. Narod baca po ulici, niko se ne saginje za to.
    Sve ispod 10 se ostavlja blagajnicama.
    No, i ta odluka kao i sve ostale u Srbiji, birokratska.
    Nije ovo Švedska ili Japan, pa da neko stane, razmisli i da predlog.

    Oceni komentar:
    3
    4