Novi Kodeks policijske etike reguliše šta policajci smeju da postavljaju na društvene mreže

Novi Kodeks policijske etike reguliše šta policajci smeju da postavljaju na društvene mreže

Vlada Srbije donela je novi i u odnosu na prethodni detaljniji Kodeks policijske etike u cilju jačanja integriteta, očuvanja i promovisanja dostojanstva i ugleda policijskih službenika. Za staranje o primeni Kodeksa obrazuje se Komisija za policijsku etiku, a njen sastav se utvrđuje rešenjem ministra. Postupanje suprotno odredbama ovog kodeksa predstavlja, kako je navedeno sada, "povredu službene dužnosti, u skladu sa zakonom".

Pravila o etičkom postupanju utvrđena ovim kodeksom su, kako stoji, skladu su sa Evropskim kodeksom policijske etike i međunarodnim aktima koji se odnose na policiju.

U kodeksu se, kao i u ranijem, navodi na koji način policajac postupa prilikom vršenja svoje dužnosti, da daje prednost preventivnom u odnosu na represivno delovanje.

Policijski službenik se, kako stoji, i van službe ponaša uzorno i dostojanstveno, izbegavajući radnje i postupke koji mogu narušiti poverenje u rad i ugled Ministarstva.

Uređen je i deo koji se tiče plasiranja sadržaja na društvenim mrežama. Kaže se da prilikom korišćenja društvenih mreža, policijski službenik ne objavljuje tekstove, komentare, fotografije, video ili audio snimke neprimerenog sadržaja kojima se narušava ugled Ministarstva.

Ovaj kodeks ima odredbe za sprečavanje korupcije  i nedozvoljenog uticaja na rad policije, kao i one koje se tiču sprečavanja sukoba interesa.

Tako stoji da policijski službenik ne sme da traži, niti da primi stvar, pravo, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe ili povezana lica, niti obećanje da će dobiti navedeno, a koji utiču, mogu uticati ili izgleda da utiču na nepristrasno ili profesionalno obavljanje dužnosti.

Policijski službenik ne koristi i ne otkriva neovlašćeno podatke do kojih je došao u službi ili povodom vršenja službe, a naročito one koji bi mogli ugroziti tok zakonitog postupka, odnosno prava trećih lica.

Stoji da informaciono-komunikacioni sistem Ministarstva, odnosno sistem za obradu podataka, policijski službenik koristi isključivo za službeno postupanje.

Komisiju čine dva predstavnika nastavnog osoblja koji su angažovani ili su bili angažovani na osnovnim ili master studijama na visokoškolskoj ustanovi osnovanoj za potrebe policijskog obrazovanja, po jedan od predstavnika reprezentativnih sindikata i to: predsednik, odnosno predsedavajući predsedništva sindikata ili ovlašćeni član sindikata sa odgovarajućim stručnim kvalifikacijama i tri predstavnika Ministarstva, od kojih je predsednik rukovodilac iz sedišta Ministarstva.

Komisija ima sekretara koga određuje ministar rešenjem.

Komisija, kako se navodi, prati primenu ovog kodeksa i dostavlja periodične izveštaje ministru unutrašnjih poslova sa preporukama za unapređenje njegove primene; od nadležnih organizacionih jedinica Ministarstva pribavlja podatke relevantne za praćenje primene Kodeksa inicira izmene i dopune Kodeksa; daje mišljenje sa preporukama u vezi sa obraćanjem policijskih službenika za poverljivo savetovanje povodom primene ovog kodeksa.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan