Novi momenti u sudskom postupku protiv bivšeg načelnika novosadske policije

Novi momenti u sudskom postupku protiv bivšeg načelnika novosadske policije

Novi momenat u sudskom postupku protiv generala policije Slobodana Malešića, optuženog da je radi finansijske koristio organizovao kriminalnu grupu u kojoj su se našla još dvojica pripadnika MUP-a, a preko kojih je Malešić posredovao da izvršavaju službene radnje u korist prijepoljskog biznismena Dženana Kujovića.

Kako je iz Višeg suda potvrđeno Insajderu, Kujović, koji je optužen kao pripadnik Malešićeve kriminalne grupe, priznao je krivicu.

Dženan Kujović, vlasnik tri firme u Prijepolju sa Javnim tužilalaštvom za organizovani kriminal potpisao je sporazum o priznanju krivice. 

Sporazum je potvrdio Viši sud u Beogradu, koji mu je izrekao presudu: uslovnu kaznu od godinu dana zatvora i tri miliona dinara novčana kazne. Kako je Insajderu potvrđeno u Višem sudu, Kujović je osuđen za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa trgovinom uticajem, odnosna za dela koja mu se na teret i stavljaju optužnicom. A Kujović se pominje u dve tačke optužnice.

Okrivljeni Kujović imao je zadatak da okrivljenom Slobodanu Malešiću i okrivljenom Ljubomiru Stanišiću preda obećanu finansijsku korist. Malešiću je dao milion i 441 hiljadu dinara, a Stanišiću 1.500 evra – navodi se u optužnici.

Za ovaj novac, prema optužnici, Malešić, kao organizator kriminalne grupe i još dvojica optuženih pripadnika MUP-a su trgovinom uticajem i zloupotrebama svojih visokih policijskih položaja, uticali su na to da se policija ne bavi nezakonitim radnjama Dženana Kujovića i njegovih firmi. I ne samo to. 

Malešić je, tvrdi tužilac, posredovao kod saradnika u Javnim preduzećima "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" da firma Dženana Kujovića bude angažovana kao podizvođač u izgradnji deonice autoputa na obilaznici oko Beograda.

Kriminalna grupa Slobodana Malešića, prema optužnici delovala je od jula 2018. do aprila 2022. kada je Malešić uhapšen. Baš u vreme za koje ga danas tužilaštvo tereti da je upravljao kriminalnom grupom, Malešić je od policijskog pukovnika, koji je obaljao poslove savetnika u MUP-u napredovao do pomoćnika direktora policije sa činom generala i pozicije načelnika novosadske policije, na kojoj je bio u momentu hapšenja. U pritvoru je proveo tri meseca i od tada se brani sa slobode.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Insajdera

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan