Novi Sad će konačno dobiti Aleju zaslužnih građana

Novi Sad će konačno dobiti Aleju zaslužnih građana

Vojvođanska prestonica do sada nije imala prostor ni na jednom groblju gde su se sahranjivali zaslužni građani iako je ideja o tome postojala od ranije.

Kako podseća Radio 021, proteklih decenija su pojedine, uglavnom istaknute političke ličnosti sahranjivane na Gradskom groblju, na prostoru nedaleko od Spomen groblja posvećenog poginulim borcima iz Drugog svetskog rata, pa je tako tu pre nekoliko meseci sahranjen i Đorđe Balašević.

Kako bi Novi Sad konačno dobio odgovarajuće mesto za sahranjivanje zaslužnih građana, Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za opremanje Aleje.

U konkursnoj dokumentaciji je predviđeno da firma koja pobedi na tenderu pripremi projekat kako bi se na Gradskom groblju, neposredno uz VIII grobno polje, na površini od 18.481 kvadrat, uredio prostor koji će biti Aleja zaslužnih građana. U dokumentaciji nije navedeno koliko će grobnih mesta biti u Aleji, piše 021.rs.

Predviđeno je da se na ovom mestu sahranjuju istaknute ličnosti, odnosno zaslužni građani iz raznih društveno-političkih i kulturno-sportskih oblasti, po posebnoj proceduri i odobrenju Skupštine grada, a biće moguće i prenošenje posmrtnih ostataka zaslužnih građana ranije sahranjenih na drugim grobljima.

Takođe, planirano je da se prilikom odabira mesta u Aleji vodi računa o tome da ličnosti koje se sahranjuju u neposrednoj blizini budu srodnih profesija, a verovatno će biti korišćen isti tip spomenika za sve.

Tender za projektovanje Aleje zaslužnih građana traje do 15. jula, a procenjena vrednost je skoro 1,1 milion dinara, saznaje 021.rs.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan