NOVOSAĐANI: Dokaz mladim i obrazovanim ljudima da se trud i rad isplate

NOVOSAĐANI: Dokaz mladim i obrazovanim ljudima da se trud i rad isplate

Iako je u naš grad došla iz manje sredine, nakon uspešno završenih studija i više neuspelih pokušaja zaposlenja u struci, zahvaljujući svojoj upornosti, veštinama i dobroj sreći konačno je dobila pristojan posao - i to bez veze, poznanstva ili preporuke. Još je zanimljivija činjenica što se to dogodilo u vreme korone.

Bojana Grahovac rođena je 1994. godine u Trebinju. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Bileći, nakon čega dolazi u Novi Sad, na studije Srpske književnosti i jezika. Iako je, naravno, želela i verovala da će raditi u struci, nakon završenog fakulteta nije mogla da nađe posao. Ipak, nije prezala od rada, a s obzirom na to da je podstanar, to se negde i podrazumevalo, jer je želela da posle studija kroz život nastavi samostalno. Tako je radila u trgovini, ugostiteljstvu i knjigovodstvu, da bi ove godine, i to na samom početku pandemije, pronašla posao kakav je mogla samo da priželjkuje.


Prateći oglase za posao, javila se na oglas novosadske kompanije Infograf Goti koja je već dvadeset godina uvoznik i distributer IT opreme. Nakon intervjua i probnog rada javili su joj da su odabrali baš nju, a ona smatra da je za to najviše zaslužna njena želja za sticanjem novih znanja i multitasking sposobnosti koje poseduje. Iako je u pitanju nešto potpuno drugačije od onoga za šta se školovala, ambiciozna devojka pronalazi načine da primeni stečena znanja i veštine sa fakulteta na poziciji administrativnog sekretara i kao član marketing tima ove kompanije.

–Svi tekstovi koji se pripremaju i pišu prođu kroz moje ruke pre nego što budu pušteni u etar, jer se obrazovanje i pismenost ovde veoma cene, pa nam je važno da se tako predstavimo i drugima. Radimo na adaptaciji tekstova za sajt naše kompanije, a zadužena sam i za pisanje tekstova za društvene mreže: Fejsbuk stranici,Instagram profilu i Linkedin stranici. Takođe, obavljam administrativne poslove i razgovore sa klijentima, a pratim i online prodaju. Moj radni dan je dinamičan, u njemu nema mesta dosadi i, što je najvažnije, svaki dan naučim nešto novo i korisno – zadovoljno priča Bojana za portal Moj Novi Sad.


Kaže da su je prihvatili kao člana porodice i da funkcionišu po principu “svi za jednog, jedan za sve”. Primljena je u martu, zajedno sa još dvoje kolega. Svi su se veoma brzo uklopili u radno okruženje za šta je, sigurna je, najviše zaslužan prijateljski odnos zaposlenih i nadređenih.

– Dočekali su nas iskusni radnici koji su u firmi više od decenije. Mi smo, kao novi i mladi, doneli novi duh i entuzijazam u firmu. Od samog početka starije kolege cene naše mišljenje, te se lepo dopunjujemo i svi zajedno trudimo da firma napreduje – nastavlja ova sugrađanka svoju priču.

Baš kako se ophode prema novim kolegama, tako se zaposleni ponašaju i prema klijentima, te kupci ovde uvek mogu da dobiju dobar savet i povoljnu ponudu.

– S obzirom na to da književnost nije egzaktna nauka i da tu, uslovno rečeno, ne postoji netačan iskaz, bilo je zanimljivo upasti u druge okvire koji podrazumevaju brojke, papirologiju i administraciju. Međutim, nije mi bilo teško da se snađem, jer me je fakultet pripremio da se snađem u različitim segmentima života. Naravno, i sada mnogo toga učim, posebno u oblasti marketinga, pri čemu mi je naročito značajna podrška firme i podsticaji da pohađam dodatne kurseve i edukacije, opisuje Bojana.Naša sagovornica je posebno zadovoljna što se u kompaniji u kojoj sada radi neguje pozitivna radna atmosfera, pri čemu se svi prema poslu odnose jednako, a sve sa jednim ciljem: da kompanija iz dana u dan napreduje.

– Poručujem mladima da ne treba da odustanu od svojih snova, da ne prezaju od posla i da pokušaju da pronađu način da stečeno znanje iskoriste na pravilan način. Odlazak u inostranstvo nije jedina opcija, moguće je pronaći dobar posao i u našoj zemlji. Svako znanje se isplati i kad-tad ispliva na površinu – dodaje mlada profesorka, sa željom da uveri svoje vršnjake da ipak postoje kompanije u kojima se posao ne dobija "preko veze", ali i da podstakne ostale kompanije da pruže priliku mladim i obrazovanim ljudima.

Bojana se dobro uklopila u novu sredinu i poslovno okruženje, te veruje da će, zahvaljujući podršci koju dobija svaki dan, ovaj posao raditi na duže staze. Naravno, ne zaboravlja ni svoje primarno zanimanje, pa svoju ljubav prema jeziku i književnosti neguje kroz rad sa decom i časove srpskog jezika koje im daje.  

Oceni vest:
23
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 147 dana i 7 sati

  Svaka čast devojci, mada ne razumem poentu teksta

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Grad ludaka

  pre 145 dana i 8 sati

  Plata 30.000, dzaba sve

  Oceni komentar:
  2
  2