NOVOSAĐANI I DALJE TUGUJU ZA BALAŠEVIĆEM: "Tvoji stihovi su mi ulivali nadu da ipak nije sve otišlo u Honduras"

NOVOSAĐANI I DALJE TUGUJU ZA BALAŠEVIĆEM: "Tvoji stihovi su mi ulivali nadu da ipak nije sve otišlo u Honduras"

Prošlo je tačno dve nedelje od kada nas je napustio Đorđe Balašević.

Talas emotivnih oproštaja od novosadske "face broj jedan" i dalje traje, a čini se da ni sam Panonski mornar nije slutio da će u tolikoj meri ujediniti celu bivšu Jugu, koja je "od Triglava do Đevđelije" iskazala zahvalnost, ljubav i tugu prema našem pokojnom sugrađaninu. 

U Fejsbuk grupi simboličnog naziva "Đotovi" objave posvećene Đoletu nižu se i dalje iz sata u sat, a jedna mlada Novosađanka se dirljivim postom pozdravila sa "večitim dečakom sa Salajke" i dirnula članove grupe, koji su nas zamolili da njeno pismo objavimo u celosti:

– Jednom si napisao da postoje neke stvari neprevodive u reči i tvoj brzinski odlazak među oblake nas je uverio upravo u to. Moram da ti kažem da od onog petka pokušavam da prevedem na papir jedan veliki uzdah, onaj od kog se uplaši i tišina. Na prvu pomislih da nema svrhe da ti ovako pišem, ali znam da na kraju krajeva ti od gore ipak vidiš sve.

Nemam toliko godina da bih za sebe mogla da kažem da mi nedostaje Jugoslavija ili da se sećam tvojih početaka ali pamtim da sam od malena pobožno slušala tvoju poeziju i upijala kao sunđer svaku tvoju reč. Maštala sam da jednog dana i ja zavrtim ringišpil u nečijoj glavi i da me neko voli onako kako si ti voleo svoju Oliveru. Sve to dođe na svoje, rekao si, i došlo je. Na jesen ću i ja biti nečija cura u belom.

Iako te nisam poznavala lično, imam osećaj kao da ti mene jesi. Svojom poezijom si umeo da odgovoriš na svako moje prećutno pitanje, ostavljajući za sobom duboki trag ljubavi i mudrosti. Tvoji stihovi su mi ulivali nadu da ipak nije sve otišlo u Honduras, te da ovaj polusvet koji preti da nas ugrozi ipak nema šansu za opstanak.

Kažu da osetiš kada nekog dragog vidiš poslednji put. Ja taj osećaj nisam imala, iako si veoma prefrigano upakovao onu poslednju pesmu na koncertu "Čuvaj mi Bože Novi Sad". Otišao si u ovo ludo vreme kada je zabranjeno da se grlimo i pevamo, a dobio si najveći koncert na Keju koji je iko ikada dobio.

Sigurna sam da nam sada tamo negde od gore namiguješ i da jedeš rezance sa makom. Hvala za ovu predstavu, bila je čast gledati te kako se glupiraš za nas.

Mirno more, i nemoj da brineš. Čuvamo tvoj Novi Sad – obećala je Milica Marijanović Đoletu na kraju svog oproštaja sa njim. 

Oceni vest:
16
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)