Novosadske fasade opasne po život

Novosadske fasade opasne po život

Deo fasade u Katoličkoj porti obrušio se pre nekoliko dana. Svedoci smo da u gradu ima mnogo takvih fasada i da možemo da očekujemo sličan scenario, te smo proveravali kakva je siruacija u vezi sa drugim fasadama u gradu i ko je nadležan za njihovu popravku i bezbednost

Postoje primeri gde je prostor oko njih ograđen, ali ima i onih na čiju opasnost se ne upozorava. Iako se deo fasade zgrade ovde u Katoličkoj porti obrušio pre skoro nedelju dana deo oko nje još uvek nije obeležen kao nebezbedan za pešake, a sudeći po njenom izgledu, pitanje je momenta kada će nastaviti da se obrušava.

Da situacija i nije najbolja, potvrđuje i arhitekta Stevan Rodić. On upozorava na to da problem sa nebezbednim fasadama nema samo Novi Sad, nego da je isto stanje širom Srbije.

"Situacija sa fasadama u Novom Sadu se ne razlikuje uopšte od fasada u bilo kom delu ove zemlje. Dakle ovo je već boljka višedecenijska. Kod nas kao da nikad nema dovoljno novaca za održavanje 00;18 00:56 Ako je objekat pod zaštitom, onda bi o tome trebalo da se brine država, u suprotnom trebali bi da se brinu vlasnici objekta, dakle stanari. Međutim, kakva je situacija danas stanari ne mogu da plate ni stanarinu, a ne da popravlaju fasade", kaže Rodić.

U Gradskoj upravi za inspekcijske poslove nam je rečeno da građevinska inspekcija nema nadležnost da kontroliše stanje fasada, ali da ukoliko se prijavi oštećenje na nekom objektu, oni donose rešenje kojim se vlasnicima naređuje da se hitno izvrši obeležavanje duž oštećenja, kao i uklanjanje oštećenih delova koji mogu pasti. Dakle, fasade, a samim tim i bezbednost prolaznika uglavnom su u rukama vlasnika stambenih objekata, ali uzimajući u obzir sveopštu ekonomsku situaciju, pitanje je koliko je moguć dogovor svih stanara jedne stambene zgrade.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan