Novosadski ansambl “Vila” oduševio publiku na Danima srpske kulture u Istri

Novosadski ansambl “Vila” oduševio publiku na Danima srpske kulture u Istri

Jedanaesta po redu manifestacija Dani srpske kulture u Istri, održana je od 17.08. do 19.08.2019. u tri istarska grada - Rovinju, Umagu i Puli. Ovu manifestaciju organizovali su Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD "Prosvjete" u Umagu u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Srpskim narodnim vijećem, Savjetom za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Istarskom županijom i vlastima tri navedena grada.

Ovogodišnji predstavnik srpske kulturne baštine, narodne igre, pesme i tradicije bio je Folklorni ansambl "Vila" SKUD "Železničar" iz Novog Sada koji je svojim nastupima u pomenutim gradovima izazvao veliko interesovanje, kako domaće publike tako i mnogobrojnih stranih turista koji su svaku izvedenu tačku propratili gromoglasnim aplauzima. Pored kulturno-umetničkog programa u gradovima domaćinima bila je upriličena i izložba slika akademske slikarke Sunčice Marković, te prezentacija izrade figura od gline i etno tkanje članice novosadskog Udruženja etno tkalja Višnje Knežević.

Ove godine manifestacija je krenula iz Rovinja sa Trga maršala Tita, zatim je sledeće večeri nastavljena u Umagu na Trgu slobode da bi za kraj ove manifestacije bio upriličen nastup u Puli, u Domu branitelja, uz prisustvo generalnog konzula Republike Srbije u Rijeci gospodina Gorana Petrovića, člana Predsedništva SNV Zorana Stankovića, potpredsednice Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Mirjane Galo i predsednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića, kao i predstavnika Srba iz pomenutih gradova i predstavnika ostalih naroda koji žive u Hrvatskoj i mnogobrojne publike.

U sva tri pomenuta grada Ansambl "Vila" SKUD "Železničar" održao je celovečernje koncerte pred preko 4000 gostiju, gde je kroz pesmu, muziku i igru proveo prisutnu publiku kroz sve delove Srbije, preko Vojvodine, Šumadije, Južne Srbije do Kosova i Metohije, i izazvao veliko oduševljenje gledalaca, a najlepši deo večeri nakon zavšenih koncerata, u sva tri grada, bio je momenat kada se publika pridružila folklorašima i zajedno sa njima odigrala srpsko kolo. Nakon završenih nastupa posetioci su imali priliku da probaju srpske gurmanske specijalitete uz neizostavnu degustaciju domaćeg vina i rakije sa prostora Srbije.

Zadovoljstvo celokupnim događajem nije krio ni umetnički direktor Ansambla "Vila" gospodin Milorad Lonić koji je izrazio zahvalnost domaćinima na ugodnom gostoprimstvu i istakao da je uspehu ovog kulturnog događaja u velikoj meri, pored nadahnutih koncerata i velikog interesovanja publike, doprinela jako dobra organizacija domaćina, te istakao oduševljenje načinom na koji je ostvarena interakcije sa publikom. Takođe, veliko zadovoljstvo u ime organizatora, iskazao je i predsednik Zajednice Srba u Istri gospodin Miomir Jeremić koji je istakao da je atmosfera bila odlična u sva tri grada gde je publika mogla videti izvrstan program, da su se ljudi odlično zabavili i pokazali veliki interes za goste i srpsku kulturu, istoriju i tradiciju.

– Ovi i slični događaji na pravi način predstavljaju srpski narod, njegovu viševekovnu tradiciju i kulturu i promovišu prave tradicionalne vrednosti koje baštini i zato je bitno da nastave da se održavaju ovakve manifestacije kako bi u pravom svetlu prikazali koliko kulturno blago poseduje srpski narod i omogućili njegovo predstavljanje drugima a sve u cilju promocije srpske kulture ali i učvršćivanja starih i stvaranja novih prijateljstava sa svim narodima, jer bogatstvo kulture se ogleda u njegovoj različitosti i njegovom poštovanju - istakao je član Ansambla "Vila" Ostoja Kalaba.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

opens distrikt Isključenje struje servisne informacije novi sad izmena režima saobraćaja elektrovojvodina novorođenčad bez struje opens 2019 sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje jkp klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad betanija novosadska policija isključenje vode policija bebe novosađani sahrane isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište horoskop JKP Vodovod i kanalizacija bez vode gradsko groblje servisne informacije Novo naselje