Novosadski ansambl “Vila” oduševio publiku na Danima srpske kulture u Istri

Novosadski ansambl “Vila” oduševio publiku na Danima srpske kulture u Istri

Jedanaesta po redu manifestacija Dani srpske kulture u Istri, održana je od 17.08. do 19.08.2019. u tri istarska grada - Rovinju, Umagu i Puli. Ovu manifestaciju organizovali su Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD "Prosvjete" u Umagu u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Srpskim narodnim vijećem, Savjetom za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Istarskom županijom i vlastima tri navedena grada.

Ovogodišnji predstavnik srpske kulturne baštine, narodne igre, pesme i tradicije bio je Folklorni ansambl "Vila" SKUD "Železničar" iz Novog Sada koji je svojim nastupima u pomenutim gradovima izazvao veliko interesovanje, kako domaće publike tako i mnogobrojnih stranih turista koji su svaku izvedenu tačku propratili gromoglasnim aplauzima. Pored kulturno-umetničkog programa u gradovima domaćinima bila je upriličena i izložba slika akademske slikarke Sunčice Marković, te prezentacija izrade figura od gline i etno tkanje članice novosadskog Udruženja etno tkalja Višnje Knežević.

Ove godine manifestacija je krenula iz Rovinja sa Trga maršala Tita, zatim je sledeće večeri nastavljena u Umagu na Trgu slobode da bi za kraj ove manifestacije bio upriličen nastup u Puli, u Domu branitelja, uz prisustvo generalnog konzula Republike Srbije u Rijeci gospodina Gorana Petrovića, člana Predsedništva SNV Zorana Stankovića, potpredsednice Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Mirjane Galo i predsednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića, kao i predstavnika Srba iz pomenutih gradova i predstavnika ostalih naroda koji žive u Hrvatskoj i mnogobrojne publike.

U sva tri pomenuta grada Ansambl "Vila" SKUD "Železničar" održao je celovečernje koncerte pred preko 4000 gostiju, gde je kroz pesmu, muziku i igru proveo prisutnu publiku kroz sve delove Srbije, preko Vojvodine, Šumadije, Južne Srbije do Kosova i Metohije, i izazvao veliko oduševljenje gledalaca, a najlepši deo večeri nakon zavšenih koncerata, u sva tri grada, bio je momenat kada se publika pridružila folklorašima i zajedno sa njima odigrala srpsko kolo. Nakon završenih nastupa posetioci su imali priliku da probaju srpske gurmanske specijalitete uz neizostavnu degustaciju domaćeg vina i rakije sa prostora Srbije.

Zadovoljstvo celokupnim događajem nije krio ni umetnički direktor Ansambla "Vila" gospodin Milorad Lonić koji je izrazio zahvalnost domaćinima na ugodnom gostoprimstvu i istakao da je uspehu ovog kulturnog događaja u velikoj meri, pored nadahnutih koncerata i velikog interesovanja publike, doprinela jako dobra organizacija domaćina, te istakao oduševljenje načinom na koji je ostvarena interakcije sa publikom. Takođe, veliko zadovoljstvo u ime organizatora, iskazao je i predsednik Zajednice Srba u Istri gospodin Miomir Jeremić koji je istakao da je atmosfera bila odlična u sva tri grada gde je publika mogla videti izvrstan program, da su se ljudi odlično zabavili i pokazali veliki interes za goste i srpsku kulturu, istoriju i tradiciju.

– Ovi i slični događaji na pravi način predstavljaju srpski narod, njegovu viševekovnu tradiciju i kulturu i promovišu prave tradicionalne vrednosti koje baštini i zato je bitno da nastave da se održavaju ovakve manifestacije kako bi u pravom svetlu prikazali koliko kulturno blago poseduje srpski narod i omogućili njegovo predstavljanje drugima a sve u cilju promocije srpske kulture ali i učvršćivanja starih i stvaranja novih prijateljstava sa svim narodima, jer bogatstvo kulture se ogleda u njegovoj različitosti i njegovom poštovanju - istakao je član Ansambla "Vila" Ostoja Kalaba.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan