Novosadski sud presudio da je Pravni fakultet ponovo diskriminisao studente

Novosadski sud presudio da je Pravni fakultet ponovo diskriminisao studente

Viši sud u Novom Sadu utvrdio je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupio diskriminatorski kada je ove školske godine uveo obavezu da studenti koji polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku imaju obavezu da posle položenog prijemnog polažu i srpski jezik, pismeno i usmeno.

Pravnom fakultetu ovom presudom se "zabranjuje ponavljanje ove radnje diskriminacije". Presuda je doneta na osnovu tužbe nevladine organizacije Saveza mađarskih učenika Vojvodine. Ta organizacija prvi put je tužila novosadski Pravni fakultet 2015. godine zbog, kako je tada navedeno, diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

Početkom ove godine Apelacioni sud u Novom Sadu obavezao je Pravni fakultet da ubuduće organizuje prijemne ispite i na jezicima nacionalnih manjina uz ocenu da je Pravni fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski, prenosi "Kurir". 

Potom je u pravosnažnoj presudi navedeno da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine.

Na taj način Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

U međuvremenu Pravni fakultet je omogućio studentima na mađarskom jeziku da polažu prijemne ispite na maternjem jeziku, uz obavezu provere znanja srpskog jezika. To je za Savez mađarskih učenika Vojvodine bio novi povod za tužbu, koju je Viši sud u Novom Sadu uvažio.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan