"NOVOSTI": Za trudničko bolovanje uskoro će biti dovoljna samo godina radnog staža

"NOVOSTI": Za trudničko bolovanje uskoro će biti dovoljna samo godina radnog staža

Buduće mame će, pre nego što otvore trudničko bolovanje, u radnoj knjižici morati da imaju najmanje godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu "Novosti".

Granica će biti postavljena na 12 meseci izmenama važećeg zakona, koji je propisao da je za puni iznos "bolovanja" neophodno 18 meseci neprekidnog rada.

Još jedna novina, navodi list, povoljna za dame sa visokim primanjima jeste to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri. Tačnije, moći će da prime pet republičkih proseka.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, ovo su dva predloga izmena Zakona o finanijskoj podršci porodicama sa decom, koji će se naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.

Radna grupa, na čijem je čelu bila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zaključila je da bi izmenama propisa trebalo da budu obuhvaćene mame preduzetnice, one koje su radile kraće od šest meseci i dame koje su ostale u drugom stanju u prvom mesecu radnog staža.

– Insistiraću da izmenama zakona bude obuhvaćen što veći broj oštećenih, jer mislim da je to jedino pravedno rešenje. Poboljšanje će zavisiti od mogućnosti budžeta – rekla je Đukić Dejanović za "Novosti".

MNOGO NERAZJAŠNJENH PITANJA: Inicijativa "Mame su zakon" komentarisala je danas vest koju su objavile "Večernje novosti" pozivajući se na neimenovane izvore o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, te ocenila da ostaje pitanje da li će doći do promene formule koja će garantovati da će svaka majka, bez obzira da li je u radnom odnosu primiti nadoknadu u visini minimalca. "Mame su zakon" navele su i saopštenju da se u tekstu "Večernjih novosti" navodi da će se puna nadoknada za porodiljsko odsustvo obračunavati na 12, umesto 18 meseci i da će maksimalne naknade sa tri, biti podignute na pet prosečnih mesečnih zarada. Dodaje se i da ostaje nerazjašnjeno pitanje da li će prema izmenama zakona trudničko odsustvo za one žene koje su primorane da održavaju trudnoću ulaziti u formulu po kojoj će se računati nadoknade nakon porođaja i naglasile da danas ne ulazi u obračun. Icivijativa navodi i da nije jasno da li će preduzetnice koje planiraju decu biti obuhvaćene izmenama Zakona i šta Ministarstvo za rad planira sa majkama koje su rodile decu sa invaliditetom.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milka

  pre 1789 dana i 17 sati

  Ima li ta zena ministrica nameru da menja zakon il ce samo da prica u prazno...evo prodje vise od godine kako ona laze da ce nesto da uradi. Ovaj zakon je sramota za zemlju...i svi koji sede u parlamentu da sagnu glave jer su glavni krivci za ovo sta nam se desava, odose nam deca iz zemlje, a za one koji se radjaju nema nista, uzas

  Oceni komentar:
  0
  12