NS: Mešovita komisija danas i sutra o Stepincu

NS: Mešovita komisija danas i sutra o Stepincu

Treći sastanak katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca, održava se danas i sutra u Novom Sadu.

Na sastanku će, kako se očekuje, Srpska pravoslavna crkva (SPC) predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Od tih zaključaka Komisije zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Sastanak u Novom Sadu održaće se nakon što je u Osijeku otkriven spomenik kardinalu Stepincu, što je izazvalo oštre reakcije Beograda.

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti, 10. februara 1960.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 1273 dana i 22 sata

  O tome da li je neko svetac ili ne svakako nece suditi ljudi vec ona ravnoteza u prirodi bez koje bi nas odavno nestalo. Takodje, bilo koja odluka da bude donesena, istina nece biti ugusena.

  Oceni komentar:
  0
  0