NSZ: Tokom vanrednog stanja 402 osobe iz NS prijavile se za novčanu pomoć zbog gubitka posla

NSZ: Tokom vanrednog stanja 402 osobe iz NS prijavile se za novčanu pomoć zbog gubitka posla

Tokom vanrednog stanja elektronskim putem se na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) prijavilo 625 sugrađana, od kojih su 402 zbog gubitka posla podnela zahtev za novčanu naknadu, saznaje "Dnevnik" u novosadskoj filijali NSZ-a.

Kako navode, većinu su činile žene. Najveći broj onih koji su ostali bez posla su s trećim i četvrtim stepenom stručne spreme. Po evidenciji NSZ-a, sugrađani koji su ostali bez posla mahom su radili u oblasti hotelijerstva, trgovine, ugostiteljstva, frizerskim i kozmetičkim salonima, kao i u sektoru saobraćaja. Najveći broj njih ima između 30 i 35 godina, nešto manje je onih od 35 do 40, a potom slede mladi od 25 do 30.

Na kraju aprila u Novom Sadu bilo je 14.555 nezaposlenih građana, što je, prema zvaničnim podacima, smanjenje od dva odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Vršilac dužnosti direktora filijale Novi Sad Tatjana Vidović kaže za "Dnevnik" da je NSZ razvio široku paletu usluga kojima se pruža podrška u traženju posla i uvećavaju mogućnosti za zapošljavanje. Osim toga, nezaposlenima, ali i poslodavcima, svake godine je na raspolaganju i set finansijskih mera za podsticanje zapošljavanja, kao što su programi stručne prakse i pripravnika, javni radovi, subvencije za samozapošljavanje, obuke za tržište rada, subvencije za zapošljavanje i druge.

Do sada je filijala Novi Sad primila 789 zahteva za angažovanje 1.133 sugrađana, navodi Vidović. 

Odluke o tim zahtevima se donose kontinuirano i zaključuju se ugovori o angažovanju građana. Neki od tih programa su još uvek u toku i poslodavci se i dalje mogu prijaviti za pare za podsticanje zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje, a sve informacije mogu dobiti na njihovom zvaničnom sajtu.

Oni koji za vreme vanrednog stanja nisu bili u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih i podnesu zahtev za novčanu naknadu elektronskim putem ili poštom, mogu to uraditi u roku od mesec dana od njegovog ukidanja, lično ili takođe elektronski. Filijala Novi Sad  je tokom vanrednog stanja, a i nakon njegovog završetka, prilagodila rad klijentima. Tako su tokom vanrednog stanja njihove usluge bile dostupne onlajn, a po završetku je sugrađanima, uz zadržavanje elektronskog oblika komunikacije, omogućen pristup i neposredan kontakt kada je to potrebno, ali uz poštovanje svih zaštitnih mera.

Tatjana Vidović dodaje i da NSZ nastavlja da ulaže u obuku i prekvalifikacije nezaposlenih. Detaljnije o ovoj vesti pročitajte na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan