Od Gradskog vašarišta do Poljoprivrednog sajma

Od Gradskog vašarišta do Poljoprivrednog sajma

Šarene plakate na tarabama i mirisi svežeg pečenja, zvali su neodoljivo u jednu sporednu ulicu Novog Sada, u neposrednoj blizini Dunava. A tu, na praznom placu između dimnjaka koji su i simbolično nagoveštavali novu eru, preko puta Plinare, prvi put su bile podignute sajamske šatre.

Vašarište u Novom Sadu se nije uvek nalazilo na jednom mestu, nego je kroz istoriju često premeštano. Prvi vašari su održavani na starom vašarištu kod temerinskog đerma i kapije, na samom izlasku iz grada, na mestu “koje je poslednji red kuća odvajao od opkopa”. Posle premeštanja staro temerinsko vašarište je isparcelisano u 44 kućišta i prodato. Godine 1820 vašarište je premešteno na futoški đeram, odnosno kod Futoške kapije, desno od groblja, gde je danas Jodna banja sa parkom, koje se prostiralo čak iza današnje bolnice i bilo je ograđeno niskom ogradom. Potom je bilo na Piroškom putu, pa na prostoru pored Riblje pijace, tačnije na mestu Šumadijske ulice, Brankovog kola, pa upravo do Kulpina i Elektroporcelana.

Tek krajem tridesetih godina XX veka, pred II svetski rat, sajam se seli na svoju današnju lokaciju, i tu se vremenom širi…i ostaje.

Novosadski “Dnevnik” je na tridesetogodišnjicu od održavanja prve sajamske manifestacije u Novom Sadu, doneo jedan tekst u kojem svoje čitaoce vraća u ta vremena. “Šubare opaklije, opanci i teške potkovane čizme, mešale su se sa ambijentom varošice koja je sve više dobijala obeležje grada, sve više trotoara i višespratnica, a sve manje turskih kaldrma i ranih jutarnjih truba govedara. Šarene plakate na tarabama i mirisi svežeg pečenja, zvali su neodoljivo u jednu sporednu ulicu Novog Sada, u neposrednoj blizini Dunava. A tu, na praznom placu između dimnjaka koji su i simbolično nagoveštavali novu eru, preko puta Plinare, prvi put su bile podignute sajamske šatre. Prvi put su se 14. marta 1931. godine nadvikivali prodavci “kretoša” i alvi sa mukanjem goveda, groktanjem svinja i blejanjem ovaca. Četiri dana, onda mala Šumadijska ulica bila je glavnija i važnija od Ćurčijske, Jevrejske i Dunavske, zajedno. U nju su se skupljali pored paora i izlagača, i svi oni koji su uporno nudili varjače, lonce i krčage, liciderska srca i ostale vašarske đakonije. I sve to bilo je okupljeno oko sedam šatri dugih preko pedeset metara, sa bikovima i pastuvima, oko obora sa mangulicama, oko kokošaka, petlova, golubova i zečeva”.

Prošlo je više od osamdeset godina od tog vremena. Danas u Šumadijskoj ulici u Novom Sadu, otprilike gde je bila Plinara je Toplana, nema više ni plakata, ni one tarabe, ni malenog prostora za izložbu od svega dva katastarska jutra. Umesto svega stoje moderne višespratnice i zgrada današnje Saobraćajne škole, na uglu. Deset godina su Poljoprivredne izložbe u Novom Sadu održavane u toj ulici. Na prvoj je, pored izabranih uzoraka goveda, svinja i ovaca, bilo i pet koza. Već sledeće godine naši stočari su, zahvaljujući baš selekciji koja je odabrana na izložbi u Novom Sadu, imali odlične priplodnjake, a Grci su kupili 400 krava u našoj zemlji. Od 1933. godine kupovani su bikovi iz Švajcarske i prilikom sajma prodavani na licitaciji, a isto tako i engleski priplodnjaci mesnatih svinja. Ugled male poljoprivredne izložbe u Novom Sadu naglo je rastao. Četvrte godine Sajam kod plinare je posetilo četrdeset agronoma iz Bugarske koji su za svoju zemlju otkupili nekoliko bikova i nerastova. Koliko je poraslo interesovanje kod naših poljoprivrednika najbolje govori podatak da je već na trećoj izložbi pehar za najboljeg bika dobila stočarska zadruga iz Lapova. Iz godine u godinu dolazili su strani gosti i izlagači u sve većem broju, tako da je već za vreme Kraljevine Jugoslavije ovaj skup izrastao u zemaljsku poljoprivrednu izložbu, a 1938. godine izabran je novi, stalni prostor za budući sajam.

Do 1939. godine izložbe su održavane na starom sajmištu u Šumadijskoj ulici, u najužem centru Novog Sada, a jubilarni, 10. sajam i izložba otvoreni su 1940. godine, na novoj lokaciji, u današnjoj Hajduk Veljkovoj ulici, gde se Sajam i danas nalazi.

Posle II svetskog rata izrasli su novi paviljoni i hale iza bolnice, a veliki broj stranih i domaćih izlagača doneo je još jedan epitet uz ono “poljoprivredni”. Sada je nekadašnji mali sastanak ratara u Šumadijskoj ulici nosio naziv: Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Od propagandnog, ovaj skup dobijao je sve više komercijalni karakter. Prvi inostrani izlagači javljaju se odmah posle rata, da bi nakon deset godina njihov broj dostigao impozantnu cifru: dvadeset i tri samostalna izlagača iz Austrije, Čilea, Čehoslovačke, Francuske, Holandije, SSSR-a i Švajcarske…

Pored poljoprivrednih mašina najrazličitije primene i kapaciteta, tih godina kada se SFRJ otvarala prema svetu, na sajmu je bilo šampionskih grla razne stoke, a o rekordnom broju posetilaca, koji je povećavan iz godine u godinu i bezbroj poslovnih kontakata i sastanaka, ne treba trošiti reči. Poljoprivredni Novosadski sajam je postao institucija, ne samo grada Novog Sada, nego uz Zagrebački velesajam i čitave bivše Jugoslavije. Tako je neke sajamske priredbe otvarao i sam predsednik Tito, koji se sa suprugom Jovankom uvek rado obilazio i razgledao sajamsku manifestaciju.

Kao i pre više od osam decenija Novosadski sajam živi i svoj današnji život, izmenjen, moderniji, sa prelepom zgradom i impozantnim prostorom i izlagačima. Želja je da se tako nastavi i u budućnosti što će dakako biti veliki zamajac kako za regiju, tako i za sam Novi Sad.

Zoran Knežev, hroničar i publicista

Oceni vest:
7
113

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan