Od novembra nam slede poskupljenja struje i gasa

Od novembra nam slede poskupljenja struje i gasa

Struja u Srbiji od 1. novembra poskupeće osam, a gas u proseku deset odsto. U istom procentu energenti će poskupeti i naredne godine, tačnije od 1. maja 2024 godine.

U okviru druge revizije stendbaj aranžmana biće ponovo razmotrena adekvatnost tog procenta poskupljenja, piše u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je objavljen 5. jula, nakon prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana koji je sklopljen 1. decembra prošle godine, a traje 24 meseca.

Po osnovu aranžmana, Srbiji je stavljeno na raspolaganje 2,4 milijarde evra.

Procenti poskupljenja navedeni su upravo u pismu o namerama naše strane sa datumom 15. jun koji su potpisali premijerka, ministar finansija i guverner Narodne banke Srbije, piše Politika.

Da podsetimo, predsednik države Aleksandar Vučić nekoliko puta je u javnosti govorio da će "videti" sa predstavnicima MMF da najavljeno poskupljenje energenata u novembru izostane.

Predstavnici Fonda su u pogledu poskupljenja energenata vrlo jasni i naveli da su reforme u energetskom sektoru prioritet. Fiskalni transferi iz budžeta energetskim preduzećima bili su veliki, a u 2023. godini pali su na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Do kraja programa potrebno je da se eliminišu sve fiskalne subvencije energetskim državnim preduzećima, kao i da se obezbede investicije u narednim godinama.

Cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva su niske u poređenju sa konkurentima, tako da dalji rast cena neće ugroziti konkurentnost preduzeća, piše Politika.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Udri narod dok ćuti

    pre 314 dana i 17 sati

    Ma može ovaj narod da istrpi sve. Samo neka Brisel pošalje razglednicu šta treba i kako da uradimo i odmah ćemo.
    A Ana i Aleksandar neka se smeše i izlaze na TV da nam prekinu program kako bi nam malo kukali o svom poslu. Valjda očekuju da ga mi radimo?

    Oceni komentar:
    0
    3