Oksfordska vakcina odobrena u EU za starije od 18 godina

Oksfordska vakcina odobrena u EU za starije od 18 godina

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je upotrebu u EU vakcine farmaceutske firme AstraZeneka i univerziteta Oksford protiv Kovida-19, za sve osobe stare 18 godina i više, navodeći da je vakcina jednako prikladna i za starije osobe.

– EMA preporučuje izdavanje dozvole za uslovno stavljanje na tržište vakcine AstraZeneke protiv Kovida-19 za osobe od 18 godina na dalje – navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela sa sedištem u Amsterdamu, prenosi Frans pres.

U Nemačkoj je izražena zabrinutost ove nedelje da ove vakcine nisu efikasne za starije osobe, pošto nije uradjeno dovoljno proba na tom segmentu stanovništva.

– Još nema dovoljno rezultata za starije učesnike (preko 55 godina) da se dobije podatak o tome koliko dobro vakcina deluje u ovoj grupi – navelo je evropsko regulatorno telo, dodajući da se očekuje da će vakcina obezbediti zaštitu pošto se vidi imuni odgovor u toj starosnoj grupi i na osnovu iskustva sa drugim vakcinama.

– EMA naučni stručnjaci smatraju da vakcina može da se koristi za starije ljude –  navodi se u saopštenju, prenosi AP.

EU je na meti kritika da ne vakciniše svoje stanovništvo dovoljno brzo. Ovo je treća vakcina koju je evropsko regulatorno telo odobrilo posle vakcine Fajzer/Bajontek, i Moderne.

Ovo još treba da odobri Evropska komisija, proces koji je išao brzo sa drugim vakcinama.

EU je u sporu sa AstraZenekom oko isporuka vakcina, pošto je kompanija navela da zbog problema u jednom pogonu u Belgiji ne može da isporuči dogovorene doze u dato vreme.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan