OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Pozeleneli smo od ozelenjavanja

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Pozeleneli smo od ozelenjavanja

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Sunčan i topao vikend je za nama. Možda poslednji ovog leta jer stručnjaci najavljuju pad temperature. To je bila idealna prilika da se šmugne u prirodu i nakupi energija za nove radne pobede. Međutim, Kamenički park je u subotu bio zatvoren?! Nadležni nijednog trenutka nisu obavestili građane o ovom tajnovitom poduhvatu, pa su mnogi ostali zatečeni kad ih je obezbeđenje sprečilo da prošetaju značajnim prirodnim dobrom 3. kategorije. Privatna kompanija dobila je od Grada dozvolu da uzurpira više od 20 hektara. Verujem da toj dozvoli nema pisanog traga već je reč o burazerskom dogovoru preko telefona. Jedan poziv menja sve. Sad znamo da privatno lice može da zatvori park za svoju terevenku. Sirotinjsko carstvo.

Ista ta kompanija ima para da nas sve kupi i bez problema može da iznajmi neki salaš, ali ovako je slađe. Što je džaba i bogatunima je drago. Pritom se gradonačelnik svih građana pohvalio na društvenim mrežama kako uživa na partiju. Mogao je samo da nas obavesti ranije, da će naš park  biti zatvoren, kako bi se “elita” zabavila, da ne krećemo s decom na izlet ili  da se ne sramotimo pred gostima objašnjavajući zašto stoji obezbeđenje na ulazu u gradsko dobro. Sve je moguće u ovom brlogu od društva. Nemojte se iznenaditi kad počne naplata prolaska preko Trga slobode. Nije nimalo smešno i nije daleko od istine.


Ne treba da brinemo, dobili smo Savet za ozelenjavanje grada. Vau! Kakva ideja. Kako se do sada niko nije toga setio?  I dok se Fruška gora besomučno seče, dok Novosađani vode borbu za svako stablo koje bi ovi da poseku, dok usred parka otvaraju kafić, dok zelene površine zamenjuju garažama…mi dobijamo Savet. To moćno telo će sve da promeni. Sami sebe će da spreče u daljem uništavanju zelenog fonda s kojim smo se nekad ponosili. Cilj Saveta je da Novi Sad zaista postane zeleni grad! Jeste, pozeleneće od muke. Velika sramota za “Gradsko zelenilo” i gradske uprave koje očigledno ne rade svoj posao. Rodonačelnik je morao pored silnih obaveza,  da još formira “zeleni savet” i bavi se analizom stanja zelenih površina, predlaže mere za povećanje ozelenjavanja i projekte, bla, bla, bla.

Da li ste čuli za Radoja Domanovića? Uzmite, malo da ga čitate, prijaće vam dok čekamo da koncesionari izgrade 12 garaža na raznim lokacija, pa i na mestima gde je sada zelena površina. Valjda ćemo čuti mišljenje Saveta za ozelenjavanje za ove projekte i kako će uticati na zeleni grad. Valjda. Ako niste svesni da živite bolje nego ikada, onda niste normalni. Ali zato imamo političare koji će nas opametiti i reći kako nam je. Kreditni rejting Novog Sada je postao pozitivan, umesto stabilan. Gradski glavešina to ovako objašnjava: “Taj uspeh nije samo puka cifra ili mesto na nekoj skali, već treba da ga oseti svaki građanin koji danas živi u kvalitetnijoj i sadržajnijoj svakodnevici”.

S njim će se složiti porodica Ninić koja oseća svako slovo njegove definicije našeg života jer oni danas žive u kvalitetnijoj svakodnevnici bez obzira što nemaju dom. Važno je da im je svaki dan sadržajniji nego pre. Kako i neće biti, kad su izbačeni iz stana, a samo je još vojska falila da savlada ove “opasne kriminalce”. Pritom je Slobodanki Ninić slomljena ruka. Posle zbrinjavanja u Urgentnom centru, puštena je na kućno lečenje. Shvatate, kućno lečenje!

Mafijaško ubistvo na Novom naselju, izboden muškarac usred dana, tinejdžerka skočila sa zgrade, policajci uhapšeni zbog primanja mita…Novi Sad, zeleni grad.

Srećno.

Oceni vest:
22
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sava

  pre 1063 dana i 10 sati

  To je sve dosla novopecena elita u NS. Prosle godine gradiliste u Veterniku iza Gsp-a,Ali se vodi kao KO Novi Sad...dolazi Crnogorac kupio krsinu od strana I Hvali se na mob.prijatelju Evo kupio Sam Stan u NS.Boze sacuvaj da je kupio kucu na par km od grada.Ne stoka se trpa u grad a posle fali parkinga,guzva,svi nervozni.E takvi su "gradjani"postali I zbog takvih je NS postao ovo Sto jeste.Grad SA kvalitetom zivota ravnom 0.

  Oceni komentar:
  1
  12