Otvaranje izložbe otkupljenih crteža "Slika grada" u Galeriji SULUV

Otvaranje izložbe otkupljenih crteža "Slika grada" u Galeriji SULUV

Multimedijalni centar "Led Art" (MMC "Led Art") i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) pozivaju sve zainteresovane da u petak, 22. decembra, u 19 časova prisustvuju otvaranju izložbe pod nazivom "Slika grada" u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad).

Izložba će trajati do 12. januara 2024. godine, a na njoj će biti predstavljeni radovi autora koji su na osnovu odluke komisije otkupljeni u okviru projekta "Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti kolekcija Slika grada".

Komisija, koja je delovala u sastavu Nela Tonković, Biljana Ćirić i Selman Trtovac, donela je odluku o selekciji radova sledećih autora: Aleksandra Novaković, Andrea Palašti, Bojan Novaković, Bosiljka Zirojević Lečić, Dragana Stevanović, Gojko Dutina, Maja Erdeljanin, Milica Dukić, Lidija Krnjajić, Konstantinos Petrović, Sara Masnikosa, Stefan Ilić.

Projekat "Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti kolekcija Slika grada"

Specifičnost Novog Sada, kao urbane sredine i drugog najvećeg i najrazvijenijeg grada u Republici Srbiji, je poslednjih trideset godina obeležio nagli i ubrzani rast stanovništva. Na nivou savremene umetničke prakse u oblasti vizuelnih umetnosti, karakteristično je osnivanje grupa i umetničkih pokreta, kvalitativni i kvantitativni skok broja umetnika koji živi i radi u Novom Sadu, osnivanje manifestacija i inicijativa. Novi Sad tako postaje lokacija gde se mogu pratiti tokovi svetske savremene umetničke scene, njene tendencije disperzovanosti savremenog umetničkog stvaralaštva.

Projekat "Slika grada" iz tog razloga pokreće sistemske vrednosti formirajući kolekciju angažovanih savremenih stvaralaca.

Projekat je orijentisan na uspostavljanje lokalne strategije na nivou Grada Novog Sada za direktnu podršku umetničkoj produkciji u okviru savremene vizuelne prakse i stvaranju fundusa umetničkih dela savremenih stvaralaca. 

Koncipiran je da kroz konkurs "Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti" doprinese podršci umetničkoj produkciji na osnovu Strategije kulturnog razvoja grada Novog Sada za period 2016-2026, (podsticanje razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva na teritoriji Grada).

Cilj projekta je podrška savremenoj umetničkoj produkciji, sinergija između savremene umetnosti i ostalih društvenih zajednica, formiranje zanimljivih i inovativnih turističkih kapaciteta, primer dobre prakse saradanje nezavisnog sektora i lokalne administracije, pozicioniranje Novog Sada kao regionalnog kulturnog i kreativnog grada. 

Konkurs za otkup "Slika grada" zasniva se na ideji povećanja vidljivosti savremene umetničke scene, podsticanja umetničke produkcije, facilitacije razvoja saradnje između umetnika i institucija kulture.

Otkupljeni radovi na osnovu konkursa će postati trajni fundus Grada. Zato bi radovi koji učestvuju na konkursu trebalo da predstavljaju aktuelnu savremenu umetničku produkciju. 

Realizaciju projekta "Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti kolekcija Slika grada" omogućila je Gradska uprava za kulturu Novi Sad.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan