Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu (FOTO)

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu (FOTO)

U Novom Sadu je otvoren 85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje 1.500 izlagača.

Otvarajući Sajam, ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je izjavio da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu "simbol srpske poljoprivrede", zajedno sa fabrikama kakva je bio IMT.

- Ovaj sajam je simbol, i želim da on raste iz godine u godinu, kako bi rasla i naša poljoprivreda - rekao je Nedimović.

 

Ministar je rekao da je došlo vreme da posle finansijske stabilizacije države počne "sređivanje stanja u poljoprivredi i da poljoprivrednici dobijaju više novca."

Nedimović je rekao da se posle osam godina Vlada Srbije izborila za otvaranje fondova EU IPARD u Srbiji i pozvala poljoprivrednike da konkurišu za ta sredstva.

- Stiglo je 500 prijava za IPADR fondove, a mediji su govorili da je to komplikovano i da nećemo imati ni 200 -  rekao je Nedimović.

 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević je rekao da Francuska - zemlja-partner ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede, i Vojvodina imaju "nedovoljnu spoljnotrgovinsku razmenu", da ona iznosi nepunih 15 miliona evra.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni je rekao da njegova zemlja već nekoliko godina učestvuje na Sajmu poljoprivrede, a ove godine će predstaviti svoja preduzeća, poljoprivredne proizvođače i banke, i organizovati seminare.

Što se tiče mehanizacije samohodna vadilica šećerne repe „holmer T4-40“, izložena na štandu Almexa, i ove godine je najskuplji eksponat na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

- Iako košta oko 600 hiljada evra sa PDV-om, ova mašina je, zahvaljujući kvalitetu, veoma tražena – kaže marketing menadžer u Almexu, Aleksandar Nedeljković. Osim "holmera T4-40" i velikog izbora Klas kombajna i traktora, plugova i sejalica, kao novitet, izložen je ekskluzivni telehendler "škorpion 1033", koji je nemački Klas proglasio za mašinu godine 2018. 

 

Svake godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu među najvećim atrakcijama su grandiozni primerci na izložbi stoke, a ove godine prestižnu titulu najtežeg govečeta poneo je bik sa imenom Disko iz Stočarsko veterinarskog centra Krnjača u Beogradu.

 

Disko je priplodni bik, težak 1.600 kilograma, ali, prema rečima ljudi iz SVC Krnjača, to ga uopšte ne ometa u obavljanju njegove osnovne „delatnosti“.

On je pre svega priplodni bik. Hranimo ga minimalno, da bismo održavali njegovu težinu ali i formu. Bez problema sa njim obavljamo priplod i nemamo nameru da ga tovimo više od ove težine, jer nam je neophodno da može da stoji na nogama i da može da "naskoči" kada treba – kažu odgajivači. Uz Diska, koji je i prošle godine bio na Poljoprivrednom sajmu, izloženi su i Vili i Fratello. Disko i Vili su bikovi simentalske rase, dok je Fratello, za kog kažu da je najjače konstitucije – rasa Šarole.

Nenad Nikolić, iz sela Batinac kod Ćuprije, prošle godine je na Sajam doveo najtežeg bika Kokana, a ove godine izlaže njegovog potomka Tajsona, teškog 1.350 kilograma. Svi oni se mogu videti na velikoj Izložbi stoke na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

 

Poljoprivredni sajam traje do ponedeljka, 21. maja. Radno vreme je od 9 do 19 sati.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan