PMF dobio savremenu laboratoriju za gastronomiju

PMF dobio savremenu laboratoriju za gastronomiju

Na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, otvorena je savremena laboratorija za gastronomiju.

 

Tim povodom pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević izjavio je da je cela Pokrajinska vlada stala iza ovog projekta, ne veličinom investicije nego, pre svega, usmeravanjem prema onim profilima obrazovanja koji se proizvode za tržište rada i sofisticirane usluge u oblasti turizma i ugostiteljstva.

- Verujem da svi ovi studenti koji sada studiraju, imaju više nego izvesnu budućnost ovde u Srbiji. Ovi studenti i ako odu negde, odlaziće nadahnuti znanjima svojih profesora, koji su ih učili da budu svetski priznati. Zato je velika satisfakcija danas promovisati nešto što je partnerstvo, one koji su sebi već uveliko pomogli sa svojim naučnim i ukupnim stručnim potencijalima, one koji su vispreni ne samo u nauci, nego i u prodaji tog proizvoda – rekao je Milošević i dodao da je ovo dobar primer simbioze nauke i dualnog obrazovanja.

 

 

Opremanje Laboratorije za gastronomiju omogućio je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, donirajući opremu vrednu 34.000 evra, Fondacija iz Ženeve (La Fondation pour la Formation Hôtelière), donirajući sredstva za opremu u vrednosti 24.000 evra, a u opremanju je učestvovala i kompanija Metalac.

Prema rečima dekana Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Milice Pavkov Hrvojević, pre 15 godina Departman za geografiju je oformio smerove iz oblasti gastronomije, hotelijerstva i turizma, i koliko je to tada bila dalekosežna i inovativna ideja, može se svedočiti tek danas, kada su se ove oblasti pokazale kao važan deo privrede i sektor koji donosi najviše novca jednoj državi.

 

 

Prema uzoru na evropske univerzitete, Fakultet je za studente menadzmenta u gastronomiji i hotelijerstvu, u nastavne planove i programe uveo dvomesečnu ferijalnu i jednomesečnu pripremnu praksu, u svakoj školskoj godini, koja se odvijala u najelitnijim hotelima i restorana u više od 20 zemalja sveta. Takav koncept je omogućio da studenti ovog Departmana na velikim svetskim takmičenjima osvajaju iz godine u godinu sve više medalja i drugih priznanja, među profesionalcima. Rezultat ovakvoga pristupa je veliki broj studenata koji žele da studiraju gastronomiju i druge ugostiteljsko-turističke module, što čini ove studije jednim od najpopularnijih na Univerzitetu u Novom Sadu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan