Počinje obuka stručnjaka za borbu protiv droge u školama

Počinje obuka stručnjaka za borbu protiv droge u školama

Po nalogu Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koju je Vlada Srbije osnovala početkom jula, u ponedeljak počinju pripreme za edukaciju đaka i podizanje svesti o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci među ovom populacijom.

Početak obuke mobilnih timova zakazan je za 27. avgust u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Dodatna znanja dobiće 300 stručnjaka različitih profila, koji će naredne godine posetiti svih 1.700 škola u Srbiji, i edukovati đake kako da se odupru poroku koji je sve prisutniji među mladima, a roditelje kako da prepoznaju prve znake da njihova deca koriste narkotike.

Prema saznanjima "Novosti", svih 24 instituta i zavoda za javno zdravlje na teritoriji Srbije formirala su po dva tima koji će raditi po instrukcijama Komisije za borbu protiv narkomanije u školama.

U timovima koji će razgovarati sa decom i mladima  biće lekari, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ali i zaposleni u policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i predstavnici Kancelarije za mlade.

Oni će učenicima i njihovim roditeljima govoriti o vrstama droga i posledicama upotrebe psihoaktivnih supstanci, opasnostima od novih droga, faktorima rizika koji dovode do posezanja za narkoticima, zatim, kako prepoznati promene u ponašanju kod mladih koji su probali drogu, i kako roditelji i nastavnici da postupaju u takvim situacijama. Značajan deo predavanja biće posvećen i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i značajnoj ulozi sporta u odvajanju dece od rizičnog ponašanja koje bi moglo da vodi u narkomaniju.

Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije, sprovedeno među učenicima i učenicama prvih razreda srednjih škola, pokazalo je da je 15 odsto njih probalo neku drogu. U Srbiji se kontroliše 360 psihoaktivnih supstanci, a samo u prvoj polovini godine pojavilo se 20 novih.

Kompletan tekst može se pronaći na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

telep elektrovojvodina gradsko groblje matična knjiga rođenih almaško groblje novosadsko porodilište havarija na vodovodu porodilište radosne vesti raspored sahrana novi sad gradonačelnik Miloš Vučević bebe bez struje isključenja struje sahrane jkp novosadska toplana betanija horoskop servisne informacije jkp lisje bez vode Miloš Vučević Novosadska toplana EPS novorođenčad dunav raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci RHMZ servisne informacije novi sad