Pokret za preokret: Tajna sanacija "Banovine" predstavlja pokušaj prikrivanja krivičnog dela

Pokret za preokret: Tajna sanacija "Banovine" predstavlja pokušaj prikrivanja krivičnog dela

Gradski odbor Pokreta za PREOKRET Novi Sad poslao je saopštenje u kom ističu da "tajno započeta sanacija zgrade Skupštine Vojvodine ("Banovine") u Novom Sadu od strane koncesionara, koji je zgradu oštetio predstavlja prikrivanje tragova krivičnog dela".

GO Pokreta za preokret u Novom Sadu traži da javnost ima uvid u stanje objekta pre sanacije kako bi bila dokumentovana oštećenja od nepristrasnih, stručnih lica. Tajna sanacija na zgradi Banovine najobičnije je prikrivanje "corpus delicti" krivičnog dela i oni koji su dali nalog za to su saučesnici tog krivičnog dela. Posebno je indikativno da je radnike za sanaciju angažovalo privredno društvo "Javne garaže", koje je koncesionar i koje je oštećenja i izazvalo. Kako smo Javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu zbog oštećenja Skupštine Vojvodine i kako smo dokumentovali više krivičnih dela, za nas je ovo pokušaj stvaranja uslova da za njih niko ne odgovara – smatraju iz ovog Pokreta.

Oni naglašavaju da se pre sanacije morala utvrditi šteta na zgradi Skupštine Vojvodine, a javni tužilac je morao da dobije na uvid izveštaj o stanju Banovine. Pokret za preokret pita gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, "šta krije gradska vlast kada je tajno započela sanacija, dok javnost još nema objektivne informacije o tome koliko je oštećenje Banovine? I kako je moguće da neko ko je oštećenja izazvao angažuje radnike za sanaciju?" 

Pokret za preokret je već tražio da nepristrasna komisija utvrdi oštećenje Banovine, a da se u međuvremenu zaustave radovi na izgradnji podzemne garaže koji su oštećenje izazvali.

Nemamo poverenje u dokument koji je o oštećenjima dostavio Tehnički fakultet jer je ono samo kolorizovana verzija saopštenja SNS-a. Na žalost, imajući u vidu stranačko vođenje ovog fakulteta, ništa drugo se nije moglo ni očekivati. Još jednom tražimo hitno postupanje po podnetoj krivičnoj prijavi Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu – zaključuje Gradski odbor Pokreta za PREOKRET Novi Sad.

Podsećamo, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je juče da je počela sanacija zgrade Skupštine Vojvodine, nakon što je početkom novembra objavljeno da su u objektu popucali unutrašnji zidovi.

Đurić: Počela sanacija oštećenja na Skupštini Vojvodine

Zabrinutost zbog ovog događaja izrazile su brojne stranke i pojedinci, kao i Društvo arhitekata Novog Sada:

Društvo arhitekata Novog Sada: S razlogom smo zabrinuti za sudbinu objekata Banovine i Skupštine 

Protest kod Banovine: Novi Sad postao centar za pranje para, siromašni će postati još siromašniji (FOTO i VIDEO)

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 257 dana i 16 sati

  Kako može biti tajna sanacija ako je najavljena javno ? Ali svakako neko mora debelo da odgovara za ovu brljotinu...

  Oceni komentar:
  1
  5