Posle pritiska javnosti, u novosadskoj studentskoj menzi naći će se veći izbor jela

Posle pritiska javnosti, u novosadskoj studentskoj menzi naći će se veći izbor jela

Više studenata Univerziteta u Novom Sadu kontaktiralo nas je i požalilo se na kvalitet hrane i usluge u studentskoj menzi.

Kako su istakli, do pogoršanja je došlo u prethodnih nekoliko meseci.

Oni su ova pitanja otvorili i na Fejsbuk grupi "Menza Novi Sad" gde su se žalili na gužve, jela sa previše ulja, na kobasice "upitnog sastava" koje su "prečesto jedini izbor", da je sreća ako ugrabe sardinu itd.

Više pitanja poslali smo na adresu Studenstkog centra (SC), a odgovori su nam obećani za utorak. No ono što smo danas dobili to je njihovo saopštenje o izmenama u jelovniku menze, odnosno obaveštenje da se u jelovnik studenata uvode riba i posni meni.

SC: Pastrmka, fileti soma, šaran i oslić svakodnevno na meniju menze novosadskog Studentskog centra

Studentski centar Novi Sad proširio je jelovnik studentske menze. Povodom uskršnjeg posta u meni su uvrštena posna jela i namirnice za studente koji se pridržavaju posne ishrane, koja će im biti na raspolaganju za sva tri obroka. Za doručak su im ponuđeni posni margarin, više vrsta mini džemova i marmelada i med. Zatim, riblja i biljna pašteta, više vrsta posnih pita, sardine, više vrsta posnih pica, i više vrsta čaja. Izbor jela za ručak je još raznovrsniji. Za glavni obrok studenti u ponudi imaju više vrsta čorbi od povrća, više vrsta jela od pasulja, šnicle od soje, pomfrit, papaline, prženu pastrmku, prženog šarana, oslića i druge vrste ribe, kao i pirinač, grašak i više vrsta variva, kao i više vrsta salata i posnih dezerta. Za večeru će, između ostalog, biti posluživani fileti soma, pastrmke, šarana, papaline, šnicle od šarana i drugih vrsta ribe, više vrsta variva, sardine – poručuju iz ove ustanove.

Oni dodaju da su, pored uobičajenog jelovnika na kom se "svakodnevno nalazi više vrsta mesa, povrća i ribe, i različitih vrsta dezerta i voća" sada proširili posni jelovnik "tako da studenti imaju još veću mogućnost izbora".

Uvedene su dodatna jela za sva tri obroka. S tim da se u našoj menzi riba služi svakog dana, a svake srede i petka na meniju se nalazi više posnih jela za studente koji poste tim danima. Uz to, za studente sa posebnim prehrambenim potrebama pripremamo i jedan broj dijetalnih obroka, koji su prilagođeni njihovim zahtevima – ističe direktor Studentskog centra Zoran Martinović.

On podseća i da je pre tačno godinu dana, u martu 2022. godine, u prizemlju Spensa otvoren studentski restoran, u kom se posluži oko 500 porcija ručka dnevno.

Restoran se nalazi na 100 metara udaljenosti od glavne menze i u neposrednoj blizini gotovo svih fakulteta Novosadskog univerziteta. Naš glavni cilj je bio da u vreme ručka rasteretimo Veliku menzu da studenti mogu da ručaju na što lakši, i na što kvalitetniji način. Osim toga, na prvom spratu Velike menze se, u slučaju prisustva većeg broja otvara još jedna, treća linija za posluživanje. Prošle godine smo tokom leta u potpunosti sredili unutrašnjost Velike menze, uređen je veliki broj studentskih domova, a i ove godine nas očekuju značajne investicije u unapređenje usluga smeštaja i ishrane za studente – poručuje Martinović.

FOTO: Nova studentska menza otvorena na Spensu 

U toku leta biće uređena tri studentska doma i velika menza u Novom Sadu

Oceni vest:
4
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • laz

    pre 424 dana i 7 sati

    nista se nije promenilo niti ce

    Oceni komentar:
    0
    9
  • Dax

    pre 423 dana i 13 sati

    Vrhunac zahteva današnjih tu*** cenzurisano ***avih generacija..

    Oceni komentar:
    2
    3
  • Djuradj

    pre 423 dana i 11 sati

    Otvorili su" menzicu" u Spensu a zatvorili 7 puta vecu menzu iza PMFa koja je super radila do Korone...
    Pozivam redakciju "Moj Novi Sad" da se raspita koliki je protok studenata bio tada a koliki sada.Redovi sada su neverovatni,a kvalitet i raznovrsnost hrane evidentno opala...

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Menađeri i bonusi

    pre 423 dana i 10 sati

    A, pa ne znate vi šta su menadžerske odluke, "uštede" i kao posledica istih bonusi za ljude koji naprave te "uštede".
    Valjda znate onu narodnu, koja svojim nastankom govori da je takvih "ušteda" bilo i ranije.
    U stvari, mislim da se radi o basni koja je povezana sa izrekom.
    Originalnoj srpskoj basni, koje je Vuk skupljao.
    - Ne lipši magarče, do zelene trave.
    (Na kraju basne magarac lipše od gladi, jer su štedeli na njegovoj travi)

    Oceni komentar:
    0
    6