Preko 25 miliona dinara listovima koji su najviše kršili novinarski kodeks

Preko 25 miliona dinara listovima koji su najviše kršili novinarski kodeks

Na konkursima za sufinansiranje projekta u oblasti javnog informisanja, izdavačima listova "Alo", "Кurir", "Srpski telegraf" i "Informer", u prvih pet meseci 2020. godine dodeljeno je ukupno 25.904.620 dinara, iako je u tekstovima ovih medija u drugoj polovini prošle godine, prema monitoringu Saveta za štampu, zabeleženo 3.900 prekršaja Кodeksa novinara Srbije.

Više od polovine tog novca, čak 15.600.000 dinara na beogradskom konkursu, što je portal Pištaljka prvi objavio, dobili su izdavači "Кurira", "Informera" i njihove firme-ćerke, piše Udruženje novinara Srbije (UNS).

Osim njih, 3,9 miliona dinara su na lokalnim konkursima dobile i firme za projekat koji će biti realizovan na portalu Srbija danas (srbijadanas.com), koji je, prema monitoringu Saveta za štampu ranijih godina bio drastičan u kršenju novinarskog kodeksa.

Analizom Saveta za štampu od jula do kraja prošle godine u tekstovima listova "Alo", "Кurir", "Srpski telegraf" i "Informer" zabeleženo je ukupno 3.903 prekršaja Kodeksa novinara u Srbiji.

Iako je Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks, kao i prethodnih godina nastavlja se praksa da upravo ti mediji dobijaju milione na konkursima.

Tako su izdavači listova "Alo", "Кurir", "Srpski telegraf" i "Informer", prema analizi Udruženja novinara Srbije, i prošle godine dobili oko 22,5 miliona dinara.

Ove godine primećeno je i da su predstavnici organizacija koje čine Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja (UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres) značajno manje bili zastupljeni u konkursnim komisijama.

UNS saznaje da su najviše novca u prvih pet meseci 2020. godine dobile Adria Media Grupa, izdavač "Кurira" i firma-ćerka Adria media magazini koji su na konkursima dobile ukupno 9.804.620 dinara, što je u odnosu na prošlu godinu utrostručen iznos.

Kako je raspoređen ostatak od preko 25 milinona dinara pročitajte OVDE.

Izvor: Udruženje novinara Srbije

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 808 dana i 18 sati

  Koliko je ranija vlast (Tadić) izdvajala za Kurir,Alo i sl....Sve je to isto....

  Oceni komentar:
  0
  0