Privatni produženi boravak nekad jedino rešenje za roditelje osnovaca

Privatni produženi boravak nekad jedino rešenje za roditelje osnovaca

Otvaranje privatnih produženih boravaka za đake postalo je unosan posao širom Srbije. I dok produženi boravak u sklopu škola ostaje besplatan, ograničen kapacitet motivisao je preduzetnike da iskoriste potrebu roditelja kao priliku za dobru zaradu.

Iz godine u godinu broj ustanova koje pružaju ovu uslugu raste, jer raste i broj roditelja kojima je ona neophodna.

Stanje u osnovnim školama

U državnim osnovnim školama produženi boravak dece je besplatan, plaća se samo obrok za dete. Zakonom je predviđeno da se on organizuje od prvog do četvrtog razreda, ali praksa često odstupa od teorije. 

Neko se okreće za pomoć bakama i dedama, ali su drugi primorani da istraže mogućnosti privatnog produženog boravka.

Takođe, kako piše BIZLife produženi boravak ne postoji u svim osnovnim školama, pa roditelji čija deca pohađaju nastavu u ustanovi koja nema dovoljno prostora ili nastavnika, imaju ogroman problem kako da se organizuju sa decom posle kratkotrajne nastave. Kako je po zakonu zabranjeno da deca mlađa od 12 godina ostaju sama kod kuće, a oni zbog poslovnih obaveza ne mogu da budu sa njima, mnogi roditelji odlučuju se za privatne boravke.

Pogodnost privatog boravka

Privatan Boravak radi od 7 do 18 sati, što nama odgovara zbog posla, jer oboje radimo do 17 sati i nema ko da je uzima iz škole. Tamo imaju doručak, u slučaju da se u školu ide popodne, i ručak, ako u školu idu prepodne – kaže jedna majka za BIZLife.

Raspon cena i aktivnosti unutar boravka

Sam prostor, kaže, podseća na privatni vrtić, ali sa mnogo manje đaka. Kada se završe časovi u školi, radnici boravka čekaju decu ispred i vode ih do boravka. Tamo rade domaće zadatke sa učiteljima, obnavljaju gradivo, a imaju vremena i za igru i razne aktivnosti. To je samo početak. Uvidevši mogućnosti za dodatnu zaradu, pojedini boravci su uveli i škole jezika, glume, klavira i slično, što se, naravno, posebno plaća.

U zavisnosti od opštine, prepoznatljivosti brenda i uslova koje nude, boravci na mesečnom nivou koštaju od 150 evra, ali najčešća mesečna cena iznosi oko 30.000 dinara. Pojedini nude i čuvanje dece na dnevnom nivou i ta usluga se plaća oko 2.000 dinara po danu. 

Ove ustanove u oglasima kao prednost napominju male grupe, posvećen rad, stručan kadar, kreativne radionice, pripreme za kontrolne zadatke, često se nalaze u blizini škola.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Zoki

    pre 49 dana i 23 sata

    Moji priljatelji su prezadovoljni sa boravkom Moj Svet na Novom Naselju.

    Oceni komentar:
    0
    0