Profesor Nikola Strajnić preminuo u 79. godini

Profesor Nikola Strajnić preminuo u 79. godini

Poeta i esejista, utemeljitelj Katedre za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nikola Strajnić preminuo je danas u 79. godini.

Rođen je 11. maja 1945. u Popovcu u Hrvatskoj. Studije je završio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gde je i magistrirao i potom doktorirao. Na univerzitetima u Osijeku, Zagrebu, Novom Sadu i Banjaluci predavao je Teoriju književnosti, Estetiku i Svetsku i komparativnu književnost, a u fokusu njegovih istraživanja bili su svetsko i srpsko pesništvo, piše Dnevnik.

On je prilikom primanja nagrade za životno delo u obrazovno-pedagoškom i naučno-istraživačkom radu Univerziteta u Novom Sadu 2011. godine dao sažet iskaz o svom radu.

Put kojim idem vodi prema rasvetljavanju i tumačenju pesničkog stvaranja, koje, uz ljudsku teoriju i praksu, predstavlja temelj čovekovog postojanja. Današnje vreme nije vreme umetnosti, a posebno pesništva. I njima preti da iščeznu iz sveta. Kad bi se to dogodilo, čovekov opstanak na ovoj zemlji počeo bi da pusti. Ovo što radim, mali je doprinos da do toga ne dođe – rekao je Strajić.

Profesor Strajnić je za skoro šest decenija rada objavio više od trideset knjiga poezije, studija i ogleda. Njegovi radovi prevođeni su na engleski, poljski, slovenački, nemački, rumunski, bugarski i ruski, a njegova zbirka eseja "The Philosophical Meditations of a Serbian Poet" objavljena i u SAD, pod krovom izdavačke kuća "Edvin Melen Pres"”.

Za RTV pripremio je serijal "Svetlost poezije", bio je predsednik Društva književnika Vojvodine, a za naučni, književni i kulturni rad dobio je niz visokih međunarodnih i domaćih priznanja i nagrada, piše Dnevnik.

Profesor Nikola Strajnić biće sahranjen sutra u 13 sati na Čeratskom groblju u Sremskim Karlovcima.

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan