Promene u isplati penzija nakon smrti korisnika od 1. januara

Promene u isplati penzija nakon smrti korisnika od 1. januara

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) saopštio je da su 1. januara 2024. godine stupile na snagu Izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje se odnose na to da u slučaju smrti korisnika prava, iznosi penzije i novčane naknade pripadaju do poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik umro.

Fond PIO će za korisnike prava koji su preminuli nakon 1. januara 2024. godine, od banaka i poverilaca tražiti povraćaj iznosa penzija i novčanih naknada koji korisniku ne pripadaju nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je preminuo, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u skladu sa navedenim izmenama, banka je obavezna da iznose penzija, odnosno novčane naknade koji su isplaćeni nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo, vrati Fondu na njegov zahtev i ne može iz tih iznosa namirivati svoja potraživanja koja eventualno ima prema korisniku prava.

Isto važi i za poverioce kome su uplaćena sredstva nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo, po osnovu realizacije obustave od penzije.

U skladu sa ovom izmenom, menja se i član 111 Zakona, u smislu da se porodična penzija ostvarena po smrti korisnika penzije, isplaćuje najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je nastupila smrt korisnika. To znači da će se, u slučaju smrti korisnika penzije, počev od 1. januara 2024. godine, pravo na porodičnu penziju utvrditi i isplaćivati najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je nastupila smrt korisnika, pod uslovom da korisnik porodične penzije nije u tom periodu u osiguranju. Primera radi, navode iz PIO Fonda, ako je smrt nastupila 15. marta 2024. godine, pravo na porodičnu penziju pripada najranije od 1. aprila 2024. godine.

Navedenim izmena Zakona rešiće se problem naplate više isplaćenih iznosa penzije nakon smrti korisnika prava, a porodice preminulog korisnika neće biti oštećene.

Kada se pravo na porodičnu penziju utvrđuje po smrti osiguranika, pravo na porodičnu penziju se ostvaruje i isplaćuje od narednog dana u odnosu na dan smrti, pod uslovom da je zahtev podnet u roku od šest meseci od dana ispunjenja uslova propisanih za sticanje prava. Ukoliko je zahtev podnet po isteku tog roka, a podnosilac zahteva u tom periodu nije bio u osiguranju, pravo na porodičnu penziju pripada najduže za šest meseci unazad u odnosu na dan podnošenja zahteva.

Ako porodičnu penziju koriste dva ili više članova porodice, pa nekom od njih prestane pravo na penziju i dalje će se, shodno Zakonu, ostalim članovima koji imaju pravo na porodičnu penziju ponovo određivati visina penzije, koja pripada od prvog narednog dana u odnosu na dan kada je korisniku prestalo pravo na penziju.

Prema objašnjenju iz PIO Fonda, ako je smrt člana porodice – osiguranika, nastupila 15. marta 2024. godine, novi iznos porodične penzije pripada od 16. marta 2024. godine.

Obračun više isplaćenih iznosa penzija nakon smrti korisnika porodične penzije vršiće se u skladu sa rešenjem kojim je utvrđen nov iznos porodične penzije. Prema navedenom primeru više isplaćeni iznosi penzija obračunaće se od 16. marta 2024. godine, dodaje se u saopštenju.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Neljudsko postupanje

    pre 109 dana i 19 sati

    Odvratni su, zaista. To je ta vlast. Čovek umre, i odmah od sutra gledaju da ne isplaćuju penziju 100% već 70% koliko je porodična penzija.
    Dobro da nisu počeli da traže sat umiranja po izveštaju mrtvozornika, pa da u toku dana revidiraju iznos koji je isplaćen - do poslednjeg izdaha osiguranika.
    A za to vreme da umirući radi za Vučića. Bitno je da je Taj svoje roditelje zbrinuo, pa tek onda menjao zakon o penzijama, 2014-te.
    Kako niste merili dane kada vam je uplaćivana penzija, faš**ti !

    Oceni komentar:
    2
    16
  • Srpske svakodnevne nepravde

    pre 109 dana i 19 sati

    Zato je PIOR Srbija znao i umeo da ukrade privatnicima Privatni Fond kompletan u 90-tim i sa tim novcem isplaćuje svim osiguranicima penzije, pri tom nezakonito umanjujući prosek penzija privatnicima koji su uplaćivali po 40.000 dinara u 90-tim, dok su ostali uplaćivali po 10-20.000 srpskijeh dinara.
    Tada niste računali ni dane ni mesece ni godine ni decenije NIKOM!
    No, da li je takva otimačina i organizovani kriminal za Ustavni Sud!
    Nane li vam se napozdravljam!

    Oceni komentar:
    2
    13
  • O odvratnosti

    pre 109 dana i 17 sati

    U prevodu na srpski, za sve.
    - Onog dana kada vam umre bračni drug, ne treba da jurite da ga sahranite.
    Treba da jurite da podnesete zahtev PIOR-u za porodičnu penziju.
    Prvo to, pa sve ostalo. Pre sahrane.

    Ako želite da im ne vraćate hiljade dinara, a dobijete pravo na porodičnu, odmah psole smrti a ne mesecima kasnije.
    Jer, ne zaboravite, rešavanje traje minimum 60 do 90 dana.

    Oceni komentar:
    2
    10
  • Ja

    pre 109 dana i 9 sati

    Neljudsko postupanje. Kako kazes bruko jedna. Je.ao te Vucic, nije on svoje roditelje zbrinuo, sami su se zbrinuli i otisli u penziju pre 25 godina, radili ceo radni vek, a ti bas moras da spomenes Vucica, ljudi su svoju penziju zasluzili kao i mi svi drugi. Nisu moja deca zaradila penziju vec sam sama zaradila sa svojih deset prstiju. Koliko ja pamtim zakoni su se menjali u svakoj vlasti i po nekoliko puta. Ne lazi i nezamajavaj ovaj narod.

    Oceni komentar:
    2
    3
  • Neka pređe sa mene na Tebe - "Ja" nik

    pre 108 dana i 10 sati

    Hej," Ja", pravo kažeš. Upravo mi to radi Tvoj Vučić.To što si napisao.
    Nije zbrinuo možda svoje roditelje (samo njihov prosek penzije na PIOR) već je 2010-te zbrinuo 2000 radnika Zastave PLUS gomilu državnih službenika kada je izmenuo PIOR zakon, da bi njih zbrinuo sa nepotpunim stažom o TUĐEM TROŠKU, kad već pominješ ko je svoju penziju zaradio.
    Protivustavno - jer USTAV kaže da su zakoni jednaki za sve ljude u Srbiji.
    Taj tvoj pravnik, tobož predsednik na dobijenim izborima koji mene je*e...

    Oceni komentar:
    0
    2