PROMOVISANO DUALNO OBRAZOVANJE: Način da mladi ostanu u zemlji

PROMOVISANO DUALNO OBRAZOVANJE: Način da mladi ostanu u zemlji

U subotu, 13. aprila, na Novosadskom sajmu, u sklopu predstavljanja plana upisa za školsku 2019/2020. godinu, promovisani su dualni obrazovni profili pod nazivom: Dualno obrazovanje – "Da znam šta radim".

Promociji su prisustvovali predstavnici najuspešnijih srednjih škola u sistemu dualnog obrazovanja koje su pokazale najbolje rezultate u realizaciji dualnih profila, kao i predstavnici kompanija koje su uključene u proces dualnog obrazovanja u Republici Srbiji,  javljaju iz Gradske kuće.

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Adrijana Mesarović se zahvalila resornom ministarstvu, privrednoj komori i svim učesnicima što su izabrali Grad Novi Sad za današnji skup i promociju dualnog obrazovanja

- Novi Sad je prestonica mladih, i drago mi je što je u naš grad danas došlo preko hiljadu učenika sa svojim nastavnicima koji predstavljaju primer dobre prakse dualnog obrazovanja u našoj zemlji. Takođe, ohrabrujuće je što ovde vidimo mnogo predstavnika kompanija koje su uključene u proces dualnog obrazovanja. Ovaj skup je prilika da vidimo udružene učenike, nastavnike i privrednike, da čujemo njihove utiske, kritike i sugestije kako bi mogli unaprediti sistem dualnog obrazovanja. Ovo je put i način kako možemo mlade zadržati u našoj zemlji, kako oni mogu naći put i način da pronađu svoje radno angažovanje u kompanijama u kojima će sticati praktičana znanja, S obzirom na to da je ovo novina u našoj zemlji, važno nam je svačije mišljenje kako bi smo unapređivali ovaj novousvojeni model koji objedinjuje sticanje teorijskog znanja i prakse. Ovo je siguran put i način kako mladi mogu nakon završene škole naći posao i ostati u zemlji. Grad Novi Sad je implementirao dualno obrazovanje u četiri škole i aktivno će raditi na tome da ih ubuduće bude što više – rekla je Mesarović.


Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić koja je tom prilikom istakla da je to najveći događaj u Srbiji tog dana kada je u reč o promociji dualnog obrazovanja, jer u njemu učestvuje osamnaest najugednijih škola iz petnaest gradova Srbije i više od hiljadu učenika.

- Danas je u proces dualnog obrazovanja u Srbiji uključeno 4.500 učenika, 600 kompanija i 83 škole. Retke su vlade u zemljama Evrope koji na ovakav način podržavaju ovaj model realizacije nastave, i zato je nemerljiva podrška Vlade Republike Srbije ovom modelu obrazovanja – kazala je Grujić i zahvalila se gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na pruženoj podršci.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Republike Srbije mr Mirjana Кovačević je podsetila da je dualno obrazovanje u Srbiji započelo na inicijativu Privredne komore Srbije.

- Privreda je ukazala da ima veliku potrebu za nalaženjem kadrova sa funkcionalnim primenjivim znanjima i predložila je obrazovanje po dualnom modelu i na taj način pružila podršku stručnim školma i omogućila da đaci tokom formalnog obrazovanja uđu u kompanije i upoznaju se sa realnim radnim okruženjem što donosi benefite obema stranama – rekla je Кovačević.

Događaj je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sektor za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje uz podršku Grada Novog Sada, javljaju iz Kabineta gradonačelnika. 

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija isključenja struje KCV Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište šoping centar promenada isključenje vode bez vode novosađani Elektrodistribucija Novi Sad klinički centar vojvodine betanija JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije bebe Spens promenada novorođenčad elektrovojvodina jkp lisje Aleksandar Vučić matičar novi sad bez struje sahrane novi sad