PROMOVISANO DUALNO OBRAZOVANJE: Način da mladi ostanu u zemlji

PROMOVISANO DUALNO OBRAZOVANJE: Način da mladi ostanu u zemlji

U subotu, 13. aprila, na Novosadskom sajmu, u sklopu predstavljanja plana upisa za školsku 2019/2020. godinu, promovisani su dualni obrazovni profili pod nazivom: Dualno obrazovanje – "Da znam šta radim".

Promociji su prisustvovali predstavnici najuspešnijih srednjih škola u sistemu dualnog obrazovanja koje su pokazale najbolje rezultate u realizaciji dualnih profila, kao i predstavnici kompanija koje su uključene u proces dualnog obrazovanja u Republici Srbiji,  javljaju iz Gradske kuće.

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Adrijana Mesarović se zahvalila resornom ministarstvu, privrednoj komori i svim učesnicima što su izabrali Grad Novi Sad za današnji skup i promociju dualnog obrazovanja

- Novi Sad je prestonica mladih, i drago mi je što je u naš grad danas došlo preko hiljadu učenika sa svojim nastavnicima koji predstavljaju primer dobre prakse dualnog obrazovanja u našoj zemlji. Takođe, ohrabrujuće je što ovde vidimo mnogo predstavnika kompanija koje su uključene u proces dualnog obrazovanja. Ovaj skup je prilika da vidimo udružene učenike, nastavnike i privrednike, da čujemo njihove utiske, kritike i sugestije kako bi mogli unaprediti sistem dualnog obrazovanja. Ovo je put i način kako možemo mlade zadržati u našoj zemlji, kako oni mogu naći put i način da pronađu svoje radno angažovanje u kompanijama u kojima će sticati praktičana znanja, S obzirom na to da je ovo novina u našoj zemlji, važno nam je svačije mišljenje kako bi smo unapređivali ovaj novousvojeni model koji objedinjuje sticanje teorijskog znanja i prakse. Ovo je siguran put i način kako mladi mogu nakon završene škole naći posao i ostati u zemlji. Grad Novi Sad je implementirao dualno obrazovanje u četiri škole i aktivno će raditi na tome da ih ubuduće bude što više – rekla je Mesarović.


Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić koja je tom prilikom istakla da je to najveći događaj u Srbiji tog dana kada je u reč o promociji dualnog obrazovanja, jer u njemu učestvuje osamnaest najugednijih škola iz petnaest gradova Srbije i više od hiljadu učenika.

- Danas je u proces dualnog obrazovanja u Srbiji uključeno 4.500 učenika, 600 kompanija i 83 škole. Retke su vlade u zemljama Evrope koji na ovakav način podržavaju ovaj model realizacije nastave, i zato je nemerljiva podrška Vlade Republike Srbije ovom modelu obrazovanja – kazala je Grujić i zahvalila se gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na pruženoj podršci.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Republike Srbije mr Mirjana Кovačević je podsetila da je dualno obrazovanje u Srbiji započelo na inicijativu Privredne komore Srbije.

- Privreda je ukazala da ima veliku potrebu za nalaženjem kadrova sa funkcionalnim primenjivim znanjima i predložila je obrazovanje po dualnom modelu i na taj način pružila podršku stručnim školma i omogućila da đaci tokom formalnog obrazovanja uđu u kompanije i upoznaju se sa realnim radnim okruženjem što donosi benefite obema stranama – rekla je Кovačević.

Događaj je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sektor za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje uz podršku Grada Novog Sada, javljaju iz Kabineta gradonačelnika. 

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan