Prošle godine u Srbiji 14 osoba umrlo od side: 60 odsto novih slučajeva iz Beograda i Novog Sada

Prošle godine u Srbiji 14 osoba umrlo od side: 60 odsto novih slučajeva iz Beograda i Novog Sada

U Srbiji je prošle godine od side umrlo 14 osoba, a dijagnostikovano je 178 osoba inficiranih HIV-om, rečeno je danas na skupu povodom Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a koji se obeležava 20. maja.

U našoj zemlji od početka epidemije 1985. godine do kraja 2017. godine ukupno je registrovano 3.664 osoba inficiranih HIV-om, malo više od polovine je obolelo, a jedna trećina umrla od side.

- U 2017. godini je novodijagnostikovano 178 osoba inficiranih HIV-om što je sličan nivo kao 2015. godine. Mi to pripisujemo uspešnim kampanjama - rekla je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Danijela Simić.

Ona je naglasila da je važno da se ljudi testiraju, da se dijagnostikuju osobe sa HIV-om, jer je to prvi korak ka uspešnoj kontroli epidemije u našoj zemlji.

Od 178 novodijagnostikovanih sa HIV-om, 17 puta je više muškaraca nego žena, a 60 odsto svih novodijagnostikovanih su sa teritorije Beograda i Novog Sada.

Put prenosa infekcije i dalje su najčešće nezaštićeni seksualni odnosi, dok je na drugom mestu putem zajedničkog pribora za injektiranje droge.

- Ono što nije dobar pokazatelj je da je kod dve trećine osoba HIV dijagnostikovan u kasnom stadijumu, što znači da je njihovo imunološki sistem značajno narušen. Najvažnije je da se što ranije otkrije infekcija i da se osobe koje su inficirane HIV-om odmah po dijagnostikovanju započnu terapiju - pojasnila je Simić.

Tokom 2017. godine u Srbiji je registrovano 55 osoba obolelih od side, a čak dve trećine su bili starosti od 30 do 49 godina.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Kneginjić istakla je da je ministarstvo zdravlja početkom novembra 2017. godine iniciralo izradu predloga Strategije za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a u Srbiji, za period 2018-2025. godine.

U tom strateškom dokumentu, kako je rekla, akcenat je stavljen na prevenciju i povećanje obima testiranja na HIV u zdravstvenim ustanovama i u zajednici u cilju ranog dijagnostikovanja inficiranih osoba, lečenje i podršku osoba koje žive sa HIV-om, zaštitu ljudskih prava i eliminaciju stigme i diskriminacije prema osobama inficiranim HIV-om.

Više o ovoj temi pogledajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan