Protest na Fruškoj gori: "Secite korupciju i kriminal, a ne šume" (FOTO i VIDEO)

Protest na Fruškoj gori: "Secite korupciju i kriminal, a ne šume" (FOTO i VIDEO)

Protest pod sloganom "Stop seči šuma" održan je u subotu u podne ispred informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora na Iriškom vencu. Učesnici su nakon iznetih zahteva krenuli u protestnu šetnju koju je na kraju prekinula policija. Građani su nosili veliki transparent "Secite korupciju i kriminal, a ne šume" i nakon intervencije policije vratili su se na lokaciju gde je protest i počeo.

Prisutnima su se obratili aktivistkinja Pokreta odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) Dragana Arsić, profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, klimatolog Vladimir Đurđević, aktivistkinje Maja Vasić i Sonja Belić Bellini i planinar i aktivista Dušan Tomić.


Arsić je nakon obraćanja, a pre šetnje pročitala zahteve koji će biti prosleđeni Vladi Republike Srbije, Pokrajinskoj vladi, Ministarstvu zaštite životne sredine, upravljaču JP "Nacionalni park Fruška gora" i Eparhiji Sremskoj..

– Prvi zahtev je moratorijum na seču šuma u Nacionalnom parku Fruša gora u trajanju od minimum deset godina. Vetrolomi su pokazali koliko je situacija u šumama ekstremno loša, u Vojvodini generalno. Mi smo spali na ispod sedam odsto šumovitosti u Vojvodini, a to je zaista alarmantno stanje po pitanju elementarnih uslova za život ljudi, po pitanju otpornosti na klimatske promene, ali i po pitanju opstanka i održivosti poljoprivrede zbog uništenih vetrozaštitnih pojaseva i pogubnog delovanja eolske erozije. Prognoza stručnjaka je da ćemo za par decenija ostati bez humusnog sloja, a to je onda već prava pustinja. Ovo je zaista nacionalni problem – istakla je Arsić.


Drugi zahtev  je da Vlada Srbije po hitnom postupku donese uredbu o stavljanju van snage svih planskih dokumenata za redovnu seču i u državnim i u crkvenim šumama Nacionalnog parka.

Ovo je jako bitno, jer vidimo na terenu da se redovne seče uopšte ne smanjuju. Mi smo naivno mislili posle onih prvih izjava nakon vetroloma da će oni zaustaviti seču. Međutim to se nije desilo. Šume desetkovane vertolomom, jer su im poremećeni šumski sklopovi prekomernim sečama. Onda je šuma neotporna i na blaže vetrove, a kamoli na oluju koju smo imali. Znamo pouzdano da se redovne seče rade bez pardona i da bi bile i intenzivnije da mogu da dođu do većeg broja sekača – rekla je aktivistkinja.


Treći zahtev je da republička vlada donese uredbu o zabrani izvoza drvne sirovine.

– Na drugom mestu po izvozu sirovina posle bakra je drvo. To su zvanični podaci Ministarstva finansija. Ovom zabranom svaka odgovorna država štiti svoja prirodna dobra. Štiti šume kao resurs, ali štiti i domaću drvnoprerađivačku industriju – rekla je Arsić.

Četvrti zahtev je za Pokrajinsku vladu.

– Tražimo da se u Novom Sadu i u Beogradu bore za vojvođanske šume i za očuvanje najstarijeg nacionalnog parka. Neka koriste svoja javna ovlašćenja, zastupaju interese građana Vojvodine. Neka naprave plan kako da budu nadležni, neka izađu sa kompletnom podrškom našem zahtevima. Za vreme trajanja moratorijuma da obezbede sistemski okvir kako bi javna preduzeća radila na sanaciji degradiraniš šuma, na pošumljavanju i intenzivnom podizanju vetrozaštitnih pojaseva širom Vojvodine i oko svih gradova i opština – kazala je Dragana Arsić.

Peti zahtev je da Ministarstvo zaštite životne sredine inicira izradu novih studija zaštite prirode na osnovu kojih se mogu uraditi nove osnove gazdovanja šumama.

Šesti zahtev je da se novim zakonskim rešenjima nacionalni parkovi transformišu u državne ustanove, a ne u akcionarska društva.

Sedmi zahtev je da vlada donese uredbu o zabrani otuđenja vraćene imovine koja je u zaštićenim područjima prirode.

Osmi zahtev je prema tužilaštvu da postupaju prema dve krivične prijave koje su podnete protiv lica koja su vršila nezakonite radnje. Iako su prijave podnete pre više od godinu dana nisu obavljeni ni predistražni postupci.

Protest je organizovao Pokret Odbranimo šume Fruške gore.

Sve govornike i ceo protest do početka šetnje možete pogledati na našoj Fejsbuk stranici:

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan