PROTEST POLJOPRIVREDNIKA: Blokiran Temerinski most (FOTO)

PROTEST POLJOPRIVREDNIKA: Blokiran Temerinski most (FOTO)

Kako saznajemo od poljoprivrednika koji su na ulicama Novog sada od utorka, oni nastavljaju protest.

Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije najavio je da će Temerinski most biti blokiran danas od 11 sati.

Tamo se zaputio jedan deo paora, dok su neki ostali parkirani kod Novosadskog sajma, gde su proveli i prethodnu noć. 

Predviđeno je da blokada traje dva sata, nakon toga će propuštati automobile do 14 i onda opet zaustaviti saobraćaj na dva sata, pa opet sat vremena pauze i tako do 16 sati kada se vraćaju do Sajma i dogovaraju za dalje.

Prema rečima naših sagovornika sa lica mesta, još uvek nema nikakvih pregovora s Vladom Srbije, ali postoje indicije da bi do njih moglo da dođe.

Podsećamo, juče su poljoprivrednici blokirali Klisanski most – od 11.30 pa do oko 20 sati, dok su u sredu po nekoliko sati bili blokirani deo Bulevara Mihajla Pupina i Kaćki most.

Blokade širom Srbije (19. maj)

Bačka Palanka: pravac Novi Sad - Bačka Palanka, Zmajevo: petlja na autoputu, Novi Sad: Sajam i Temerinski most, Srbobran: Put Novi Sad Srbobran, Kljajićevo: put Vrbas - Sombor, pravac ka Subotici, pravac ka Odžacima, Bačka Topola: Put Bačka Topola - Subotica, Kuzmin: Granični prelaz Sremska Rača,  Ada: centar, Bašaid: put Zrenjanin - Kikinda, Nova Crnja: Stepčanska raskrsnica i granični prelaz, Srpska Crnja, Aradac: put Novi Sad -Zrenjanin, Farkaždin: put Pančevo - Zrenjanin, Čenta: put Beograd - Zrenjanin, Pančevo: oba pravca ka Beogradu, Požarevac: prilaz istočnoj Srbiji, Kraljevo: svi prilazi gradu blokirani, Zavlaka: Put Valjevo - Loznica, kao i Šabac - Krupanj, Bogatić: centar i tranzit blokirani, Ravnje: tranzit Banovo Polje.
Poljoprivrednici iz Rače Kragujevacke zaustavljeni kod Male Krsne danas.
Najavaljuje se mogucnost otvaranja novih blokada


Zahtevi poljoprivrednika:

1. Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije (formirati zaštitnu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom inputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri inputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije;

2. Subvencije u minimumu 35.000 dinara po hektaru;

3. Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru;

4. Referentnu cenu ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz;

5. Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji prelevmanima na države E.U. i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode;

6. Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture;

7. Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi;

8. Ukinuti naknadu za odvodnjavanje.

 

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Đ

    pre 347 dana i 4 sata

    Meni su ovi poljoprivredni protesti skroz okej. Milioni evra se peru svakodnevno od znamo već koga. Seljačine jedu ručak za 100 dinara dok seljaci nemaju hleba jesti.

    Oceni komentar:
    2
    22
  • Dragan

    pre 344 dana i 16 sati

    Ucena države. Mogu se seljaci preorjentisati u proizvodnji,a država će uvoziti mleko po nižoj ceni.

    Oceni komentar:
    0
    1
  • Naseli opet

    pre 344 dana i 5 sati

    Nesretni naivni seljaci - opet su im poverovali.
    Pa valjda vide da mi iz grada ne verujemo vlastima a blizu smo i vidimo šta rade, što bi onda oni koji su ipak dalje i manje vide.

    Oceni komentar:
    0
    1