Protest protiv akušerskog nasilja danas u Beogradu, u subotu u Sremskoj Mitrovici

Protest protiv akušerskog nasilja danas u Beogradu, u subotu u Sremskoj Mitrovici

Neformalni feministički kolektiv "Ženska solidarnost" najavio je protest protiv akušerskog nasilja koji će se održati danas, 19. januara, u Nemanjinoj ulici, ispred Ministarstva zdravlja.

Protest "Porodilište, a ne klanica" organizuje se nakon što su porodilje na društvenim mrežama podelile iskustva pretrpljenog akušerskog nasilja. Okupljanje građana je najavljeno u 16.30 časova.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ženska solidarnost (@zenska.solidarnost)

"Ženska solidarnost" je već organizovala niz protesta nakon što je Informer objavio intervju sa osuđenim silovateljem, što je kasnije preraslo u okupljanja i protestne šetnje protiv femicida i nasilja nad ženama. 

Među svedočenjima na društvenim mrežama je i ono od porodilje čije je dete preminulo, a u kojem optužuje doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za akušersko nasilje.

Tim Kreni-promeni iz Sremske Mitrovice takođe će organizovati protest u ovom gradu, i to sutra (subota), 20. januara u 14 časova.


Pored kampanja koje poslednjih godina ima sve više na temu ovog nasilja, TV lice, Ana Mihajlovski je pozvala žene koje su imale loša iskustva u porodilištima širom Srbije da ih podele sa javnošću. Brojni storiji na Instagramu su prepuni bolnih svedočenja, ali ravnotežu povremeno naprave i pohvale na račun osoblja u nekim bolnicama.  

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mira

    pre 104 dana i 4 sata

    Apsolutno podrzavam proteste i zao mi je što ne mogu i da prisustvujem. Danas imam 65 godina i sve ovo sto se sada desava, isto ili slično desavalo se i pre vise decenija, ali se ćutalo. Doduse, mislim da je bilo vise divnih lekara i sestara kojima evro nije zavrteo mozak i koji su svoj posao radili časno i posteno. Posle prvog porodjaja mi je trebalo sedam godina da sakupim hrabrost da rodim drugo dete, a kad su cerka i snaha isle na porodjaj molila sam Boga da sto pre izadju iz Betanije.

    Oceni komentar:
    0
    5
  • Konstantno sakrivanja zločinaca

    pre 104 dana i 3 sata

    Kao neko kome je ukradeno muško dete u Porodilištu, a ne smem da pišem o tome i naravno da svaka vlast od 1960-te godine od kada se to dešava sakriva svaki takav slučaj, smatram da ova kaznionica, prepuna ubogog naroda nad kojim se vrše najgrublje manipulacije jer je tako iskren, pošten i dobar poput ovce - ali i naivan,
    zaslužuje ne mala ulaganja u bolji kvalitet rađanja. Jer, naši osvedočeni neprijatelji ih u svojim državama imaju. Oni cene svoje radne robove.
    A mi, čak ni to.

    Oceni komentar:
    0
    2