Raste Euribor, a sa njim i rate kredita koji su vezani za evro

Raste Euribor, a sa njim i rate kredita koji su vezani za evro

Euribor – kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac, prvi put od novembra 2015. godine je "u plusu". Vrednost šestomesečnog Euribora sada je 0,009 odsto. Za dužnike u Srbiji, čiji su krediti vezani za evro, ova informacija je značajna jer je Euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj i oni otplaćuju svoj dug.

Promenljive kamatne stope po kojoj se u Srbiji obračunavaju krediti čija je otplata vezana za evro, sastoji se od dva dela: jedan je šestomesečni (6M) euribor i njegova vrednost je promenljiva, a drugi je fiksni deo – takozvana marža banke u procentualnom iznosu, piše N1.

Na porast euribora ukazalo je i Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva".

Početkom godine, vrednost 6M Euribora iznosila je -0,55, pre dva meseca je iznosio -0,36, a sada je njegova vrednost 0,009 – navela je "Efektiva".

Periodu jeftinih kredita bliži se kraj


Poslednji put, pozitivna vrednost 6M Euribora je bila 9. novembra 2015. godine, kada je iznosila 0,001 odsto.

Šta to znači u praksi

U "Efektivi" ukazuju da, kada se vrednost euribora "preračuna" na rate kredita, ako je na primer marža banke 3,5 odsto, a inicijalna kamatna stopa pri odobravanju kredita 2,95 odsto, uz najnoviju računicu to izgleda ovako:

Na primeru kredita od 50.000 evra na 20 godina, rata je početkom godine bila 276 evra, a sada je 290, što je povećanje od 14 evra. Ako Euribor uskoro bude jedan odsto, rata će biti 316 evra, što je povećanje od 40 evra, a ako se poveća do dva procenta, rata bi bila 344 evra, što je povećanje od 68 evra, u odnosu na početak godine – napominju u "Efektivi".

U ovom udruženju podsećaju da se vrednost Euribora tokom 2008. kretala i više od četiri, pet odsto.

Ako bi se te vrednosti kojim slučajem ponovo vratile, korisnici stambenih kredita bi doživeli potop, jer bi im se rate kredita drastično povećale! Na sve ovo, banke povećavaju i cene naknada, poput održavanja računa, e-banking transakcija itd, što za korisnike kredita, uz rast euribora, predstavlja dupli udarac na kućni budžet – upozoravaju iz ovog udruženja.

NBS pozvala banke da preispitaju opravdanost rasta cena naknada i usluga

Kako se kretao Euribor

Prema podacima sajta Euribor-rates.eu, 6M euribor se "u plus" vratio 6. juna. Najviše vrednosti ove kamatne stope dostizale tokom 2008. godine kada je  9. oktobra vrednost 6M euribora bila 5,448 odsto. Najnižu vrednost, 6M euribor imao je 20. decembra 2021. godine, kada je iznosio -0,554 odsto.

Pad stope EURIBOR-a snižava rate kredita

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Navika za vezivanjem

    pre 696 dana i 8 sati

    Inače, evro pada, realno, znamo i zašto, dok dolar raste.
    Zato mi nije jasna potreba za vezivanjem za evro, valutu koja će izvesno padati i dalje.
    Kriza koja će se dogoditi između kraja jula i kraja oktobra će biti kratka, ali verovatno jača nego što očekujemo.
    Pri tom, računajte na ulazak američkih trupa u direktan sukob u svetu nakon 20-og avgusta.

    Oceni komentar:
    0
    5